Paylaş
Bu tür aktiviteler aynı zamanda yemeğin birleştirici yönünü de ortaya çıkarıyor. Benim bir yemekçi olarak bu tür organizasyonlara ne kadar önem verdiğimi köşemin takipçileri zaten biliyor.
İşte bu organizasyonlardan biri de bu yıl Bodrum’da düzenleniyor.
Bodrum Belediyesi Kadın Danışma ve Eğitim Merkezi’nin (KADEM) Bodrum Belediyesi, Yalı Belediyesi ve Bodrum Kültür Sanat Topluluğu’nun (BKST) desteğiyle organize ettiği Bodrum Ot Fest, 6-7 Nisan günlerinde Bodrum Yalı Beldesi Gerenkuyu Mevkii’nde gerçekleşecek.
Festival yöresel otları tanıtmayı, kullanımlarını anlatmayı, soyağaçlarını çıkarmayı amaçlıyor ve ilk kez bu yıl düzenleniyor.
Projeyi destekleyen kuruluşlar, festivalin gelecek yıllara da taşınmasını ve hatta uluslararası hale gelmesini amaçlıyor.
Festival kapsamında köylü pazarı kurulacak, otlar bu pazarda satışa sunulacak, yöresel otlarla yapılan yemekler yarışacak.
Kısacası Bodrum Ot Fest şenlik havasında geçecek, eğlenceli ve yararlı bir etkinlik olacak. İlgilenenlere duyurulur.
TAHİNLİ BATIRIK KÖFTESİ (Konya)
İnce bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine 5 çay bardağı sıcak su gezdirip kabın ağzını kapatın ve bulgurun şişmesi, yumuşaması için 15-20 dakika kadar bekleyin.
Tahini bir tavaya koyun ve karıştırarak kaynayıncaya kadar kavurup ocaktan alın.
Kuru soğanı yemeklik incecik doğrayın. Maydanoz ve yeşil soğanı ayıklayıp incecik kıydıktan sonra bir kenarda bekletin.
İyice kabaran bulgurun üzerine tuz, karabiber ve kimyonu koyun. Kuru soğan, tahin ve salçayı da ilave edip malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya kadar yoğurun.
Son olarak, maydanoz ve yeşil soğan katıp yoğurmaya devam edin. İsterseniz bu aşamada tavla zarı formunda doğradığınız 1 adet salatalık ve domatesi de ilave edebilirsiniz.
Yoğurduğunuz bulgurlu harçtan parçalar alıp çiğköfte gibi “sıkma” denen şekli verin. (Mercimekli köfte gibi de şekillendirebilirsiniz.)
Köfteleri servis tabağına yerleştirip servise sunarken tabağa domates ve salatalık dilimleri koyun. Köfteyi marul yaprağı ve soğan piyazıyla da ikram edebilirsiniz.
NOT: Bu yemeğe Mersin yöresinde susam ve narekşisi de katılır. Bazen ceviz içi ya da Şam fıstığı eklenir.
Malzeme listesi
- 5 çay bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı tahin
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası (1 yemek kaşığı biber, 1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 demet maydanoz
- 4-5 adet taze yeşil soğan
Paylaş