Eminim pek çoğunuz hem cep yakan et fiyatlarından hem de etlerin sertliğinden şikayetçisinizdir. Bizim evde bir tek ben sebzeciyim, geri kalan herkes etçi.
Kırmızı ete nazaran çok daha ucuz ve protein değeri yüksek olan tavuk etini daha çok kullanmama rağmen, bizimkilere arada sırada kırmızı et pişiriyorum. Ben etin türü ne olursa olsun marine yani terbiye edilmesinden yanayım. Özellikle geç pişen kırmızı eti mutlaka marine eder, hem yumuşatır hem de lezzetlendiririm. Sayın Behti Güler’in dediği gibi “kız alırsan soydan, et alırsan koldan.” ışte size et konusunda çok titiz davranan Behti’nin önerisi olan terbiye sosunun tarifi: 1 soğan rendesi, 1 çay kaşığı süt, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber. Aslında marine etmenin ete yaptığı şey, ön pişirmedir. Çünkü soğan ve sütün içindeki asitler etin o sert kas yapısını ve sinirlerini yumuşatır. ısterseniz içine kekik, biberiye, toz kırmızı biber, karabiber ekleyerek çok hoş tatlar yaratabilirsiniz. Bu marine sosunda bir gece bekleyip dinlenen ve “terbiyelenen” et artık ızgaraya ya da azıcık yağda kızarmaya hazırdır.
Cevizli irmik lokumu
Malzeme listesi 150 gr bitkisel margarin 3 su bardağı irmik ½ su bardağı ılık su 1 paket vanilya İçi için 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi Şerbeti için 2 su bardağı tozşeker 3 su bardağı su
Şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri tencerede karıştırıp orta ısılı ateşte şeker eriyip şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısıp 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Hamurunu hazırlamak için; irmik, vanilya ve eritilmiş ılık yağı yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Yarım su bardağı ılık suyu ilave ederek iyice yoğurduktan sonra, hamuru 10 dakika kadar dinlendirin. İrmikli lokum hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Diğer taraftan, elinizi sık sık kaseye koyduğunuz suya batırarak yuvarlak parçaları avuçlarınız arasında bastırarak 5-6 santim çapında parçalar hazırlayın. Ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz içi koyup, hamurları cevizin üzerine doğru toplayarak yuvarlayıp lokumları yapın. Hazırladığınız lokumları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Lokumları, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Son olarak, sıcak haldeki lokumların üzerine soğumuş şerbeti aktarıp 20 dakika beklettikten sonra servis yapın.