PaylaÅŸ
Bizans mutfağını özel kılan şey, et yemekleri ve onların yanında sunulan sosların çeşitliliğiydi.
Balık, bu mutfağın vazgeçilmez bir parçasıydı ve genellikle sosta bekletilmiş bir balık süslerdi akşam yemeği sofralarını. Eğer balık yoksa, ya bir kümes hayvanı ya da kırmızı et eşlik ederdi şaraba.
Şarap, Bizans yeme içme kültürünün çok önemli bir parçasıydı ve küçük çocukların bile şarap içmesi gelenekti.
Ancak bu mutfağın çok önemli bir başka parçası olan et, ergenlik çağına gelmemiş çocuklar tarafından tüketilemiyordu.
Orta halli bir Bizans evinde akşam yemekleri üç çeşit yemek ve ardından yenen tatlıdan oluşurdu.
Gün içinde mutlaka meyve yenir, eğer meyve yenmediyse kompostoyla idare edilirdi.
Osmanlı ve Bizans mutfakları arasındaki benzerlik hiç öyle azımsanacak gibi deÄŸil, deÄŸil mi?Â
PORTAKALLI TAVUKGÖĞSÜ
Yumurta sarılarını ve toz şekeri orta boy bir çelik tencereye aktarıp mikser ya da tel çırpıcı yardımıyla 1-2 dakika çırpın.
Nişasta ve unu portakal suyunun içinde ezip yumurtalı karışıma ekledikten sonra karıştırın. Vanilyayı ilave edip sütü de azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Tencereyi kısık ateşin üzerine alıp tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.
Muhallebi koyulaşıp kaynamaya başlayınca hindistancevizini ekleyip 2 dakika daha pişirin ve hemen ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın ve ıslak kâselere paylaştırın.
Tavukgöğüslerini buzdolabında en az 5-6 saat bekletin. Servise sunacağınız zaman buzdolabından çıkarıp tabaklara ters çevirin. (Kâselerde de servis yapabilirsiniz.) Üzerini portakal dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servise sunun.
Not: İsterseniz kaynayan muhallebinin içine rendelenmiş portakal kabuğu da ilave edebilirsiniz.
Malzeme Listesi
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası (Buğday nişastası da kullanabilirsiniz.)
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (Hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz.)
- 6 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 2-3 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
Süslemek için;
- Portakal dilimleri
PaylaÅŸ