Biz hep misafirperverdik

Misafirperverliğiyle ünlüdür Türk insanı.

Haberin Devamı

Herkes bizi, konuğunu en iyi şekilde ağırlamaya çalışan, mutfağındaki en iyi yemekleri sunan insanlar olarak tanır.

Bu haklı bir ündür ve Osmanlılardan, hatta önceki zamanlardan kalmıştır bize.

Saraydaki yemek bolluğuna karşın sıradan bir Osmanlı ailesinin sofrası oldukça sadeydi aslında.

Genellikle sabah güneş doğarken ve akşama doğru yenen iki öğünle yemek faslı bitirilirdi.

Sofraya genellikle iki çeşit yemek gelirdi.

Yemek, meyve ya da tatlıyla biterdi.

Son olarak bereketin simgesi olan tuzdan herkes bir tutam alıp ağzına atardı.

Bütün bu sadeliğe ve mütevazılığa karşın, sıradan bir Osmanlı evine gelen konuk, büyük bir özenle ağırlanır ve ev sahibi deyim yerindeyse yemez, yedirirdi konuğunu.

Yani o zaman da şimdiki gibi konuğunu iyi ağırlamak cüzdan değil, gönül meselesiydi.

Haberin Devamı

GÖRÜMCEMİN CEVİZLİ PANCAR SALATASI

Pancar turşusunu tavla zarı formunda, çok küçük küpler halinde doğrayıp süzgeçte en az 20-30 dakika bekletin. (Suyu iyice süzülmezse salatayı sulandırır.)

Kabağı kazıyıp yıkayın ve tavla zarı formunda küp küp doğrayın.

Yoğurdu ve mayonezi büyükçe bir kâseye aktarıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın.

Tuzla dövdüğünüz sarmısakları ilave edin.

Süzgeçteki pancarları, kabak ve ceviz içini ilave edip malzemeleri iyice karıştırın ve servis tabağına aktarın.

Maydanoz veya dereotu yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

* 3 adet büyük boy kırmızı pancar turşusu (Her biri mandalina büyüklüğünde olmalı.)
* 1 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
* Yarım ya da 1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi (Cevizleri kesme tahtası üzerinde bıçakla doğrayabilirsiniz.)
* 3 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
* 2 yemek kaşığı mayonez (Diyet kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 veya 2 diş sarmısak

Yazarın Tüm Yazıları