Biraz daha özen

Bir arkadaşım geçenlerde "Valla Sahrap’cığım, İstanbul’un en eski semtlerinden birinde yaşıyorum ve her gece sahurda gürültüyle uyanıyorum" dedi.

Gürültünün ne olduğunu sorduğumdaysa davula ritimsiz, gelişigüzel vuran ve öylece yürüyüp giden ramazan davulcusundan dem vurdu.

Site hayatı yaşayan pek çok İstanbullu gibi biz de mahalle hayatından ve dolayısıyla ramazan davulcusu gibi mahalle hayatını anımsatan şeylerden uzak kaldık, bu beni çok üzüyor aslında. Ama İstanbul’un en yerleşik, en düzenli semtlerinde yaşayan tanıdığım pek çok insan var ve hemen hepsinin ramazan davulcularıyla ilgili şikayetleri aynı: İşlerini özensiz ve yapmış olmak için yapmaları...

Artık herkes cep telefonunun alarmıyla uyanıyor sahura. Hatta öyle cep telefonları var ki piyasada, alarmını bir kere ayarlıyorsunuz, örneğin bir ay boyunca her gün aynı saatte çalıyor. Teknolojik gelişmeleri benim kadar uzaktan takip eden ve cep telefonuyla ilgili birtakım işleri h l oğluna yaptıran birinin bile kaçamayacağı gelişmeler oluyor ve bu gelişmeler pratik hayatımızda pek çok şeyi değiştiriyor. Elbette ki sahura ramazan davulcusunun sesiyle kalkan insanlar h l var, ama genel olarak sayıları gittikçe azalıyor.

Cep telefonları ya da çalar saatlerin varlığı yüzünden ramazan davulcularının kalkmasını isteyecek biri değilim. Çünkü eski İstanbul’un pide kuyruklarında beklerken sohbet eden insanlarının ya da sokak aralarından bir ramazan manisi söyleyerek geçen davulcusunun kıymetini fazlasıyla bilen biriyim aynı zamanda...

Ama madem ki h l "Ramazan davulculuğu" diye bir iş var, o zaman layıkıyla yapılsın ve İstanbul halkı da bayramda kapısına gelen davulcudan kaçmak yerine teşekkür ederek versin bayram harçlığını. Yani, ramazan davulcusu da işini hakkıyla yapan herkes gibi emeğinin karşılığını güler yüzle alsın.

Sarmısaklı patates güveci

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

1 kg. kuşbaşı kuzu eti

2 çay kaşığı kuru kekik

5 yemek kaşığı sıvıyağ

15-20 diş sarmısak

1 adet kırmızı dolmalık biber

3 adet çarliston biber

3 adet orta boy domates

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

10-12 adet orta boy taze patates

Taze patatesleri soyup yıkadıktan sonra, tam ortadan ikiye bölün. Patatesleri suya koyarak bekletin. Kırmızı ve yeşil biberlerin saplarını ayırıp, tohumlarını ayıkladıktan sonra, iki santimlik parçalar halinde halka halka doğrayın. Sarmısakları ayıklayıp bütün olarak bırakın. Domatesleri soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Kuşbaşı kuzu etini, sıvıyağı ve kuru kekiği karıştırıp orta boy, kenarları yüksek bir güvece, cam ya da porselen bir fırın kabına yerleştirin. Sebzeleri ve patatesleri de derin bir kapta karıştırıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra etin üzerine yayın. Tereyağı ya da margarini fındık kadar parçalara ayırarak sebzelerin üzerine yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı kadar sıcak suyu da gezdirin. Kabın üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyoyla sıkı sıkı kapatıp 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 90 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Sakızlı irmikli muska tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

1 parça damla sakızı (nohut büyüklüğünde) ya da 2 çay kaşığı sakız reçeli

1 su bardağı irmik

1 su bardağı tozşeker

3 su bardağı su

Kızartmak için;

1 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için;

1 su bardağı pudra şekeri

1 yemek kaşığı kakao

2 tatlı kaşığı tarçın

Damla sakızını havanda dövüp un haline getirin. İrmik, tozşeker, su ve dövülmüş damla sakızını orta boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp, soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, yufkaları tezgahın üzerine üst üste serip iki eşit parça oluşturacak şekilde kesin. Bu parçaları keskin bir bıçakla keserek 4 parmak genişliğinde uzun şeritler oluşturun. Uçlarına hazırladığınız irmikli karışımdan birer yemek kaşığı kadar koyup yufkaları üçgen şeklinde (muska da denir) katlayın. Yufkaların uçlarını suya batırarak yapıştırın. Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Hazırladığınız muska börekleri, kızgın yağda önlü arkalı kızartıp, kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını emdirin. Pudra şekeri, kakao ve toz tarçını bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Kızarttığınız börekleri henüz sıcak haldeyken servis tabağına yerleştirip, üzerine pudra şekerli karışımdan bolca serpiştirin. Ilık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları