Bira Festivali dediğin

1810’da Bavyera veliahtı Prens Ludwig’in düğününde halk için bir at yarışı düzenlendi.

Bu düğünde düzenlenen yarış halk içindi, ama düğünde halka hiçbir ikramda bulunulmaması, düğünün keyif yerine zulüm olmasına neden olmuştu. Bu uygulama nihayet 1815’te değişti. Festival ve düğünlerde herkese bira dağıtılmaya başlandı.

Artık festival ve düğünler Alman halkı için gerçek kimliğine kavuşmuştu. Bu festival gelenekselleşmiş ve günümüze kadar da gelmiştir. Her yıl eylül ayının son cumartesi günü başlayan festival ekimin ilk pazarı biter. Festival, Münih Belediye Başkanı’nın saat 12.00’de bir bira fıçısına musluk takıp bardağını doldurmasıyla açılır. Festival boyunca ortalama beş milyon litre bira tüketilir ve biralar sadece bir litrelik kupalarda içilir. Bu festivalde tüketilen biralardaki şerbetçiotu, malt ve alkol oranı, normal biralardakinden daha fazladır. Ve bu bira festivaliyle ilgili son bir bilgi daha: Festival süresince beş fabrika satış yapmakla yetkilidir: Löwenbrau, Hofbrau, Augustiner Brau, Paulener ve Spaten.

Puf böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

á 1 adet yumurta

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı kabartma tozu

á 1 çay kaşığı tuz

á 6 su bardağı un

İç harcı için;

á 250 gr yağsız kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı karabiber

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á2 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

á 2 su bardağı sıvıyağ

Hamuru açmak için;

á 4 yemek kaşığı un

Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Kıymayı sıvıyağın üzerine ekleyip suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirdikten sonra soğanı ilave edip karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberi serpip bir kenarda bekletin. Yumurta, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve kabartma tozunu yoğurma kabına aktarıp elinizle iyice karıştırın. Unu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Hamuru eşit büyüklükte 5 parçaya ayırın. Bezelerin üzerine un serpiştirip oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Yufkaların bir yarısına hazırladığınız iç harcından birer tatlı kaşığı kadar yayın. Boş taraflarını üzerlerine kapatın. Yufkalardan çay tabağı yardımıyla parçalar kesip kenarlarını elinizle bastırarak yapıştırın. Yuvarlak küçük börekleri hafifçe unlanmış tepside biriktirin. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Börekleri kızgın yağda, tavayı hafif hafif sallayarak iki tarafları da nar gibi oluncaya kadar kızartın. Kızaran börekleri kağıt havlu üzerine alıp servis tabağına yerleştirin ve servise sunun.

Sahlepli Paskalya çöreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 3 dakika

Pişirme süresi

35-40 dakika


Malzeme listesi

á 3 su bardağı un + 2 kahve fincanı un

á 10 gr kuru maya

(yarım paket yaş maya da kullanabilirsiniz) (21gr)

á 1,5 su bardağı ılık süt

á 1,5 su bardağı pudraşekeri

á 1 çay kaşığı toz mahlep

á 1 paket vanilya

á 1 çay kaşığı tuz

á 100 gr tereyağı

á 1 adet yumurta

Üzeri için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á iri çekilmiş fındık içi

Maya ve ılık sütü bir kaseye koyup karıştırarak mayayı eritin. 3 su bardağı un, pudra şekeri, mahlep, vanilya ve tuzu tel süzgeçle eleyerek derin bir kaba koyun. Tereyağını eritip ılık hale getirin. Unlu karışımın ortasını çukurlaştırıp içine tereyağı, yumurta ve mayalı sütü ekleyin. Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtün ve ılık bir ortamda iki misli hacme ulaşıncaya kadar, en az 2 saat dinlendirin. Dinlenen hamura 1 kahve fincanı elenmiş un ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp 30 santim uzunluğunda ve bir parmak kalınlığında 3 adet silindir hamur hazırlayın. Silindir şeklindeki üç hamuru saç örgüsü şeklinde dolayın.

Hazırladığınız paskalya hamurlarını yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yan yana dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isterseniz fındık içi serpiştirin. Çörekleri önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları