“Doğuda-Batıdan ıslam Mutfağı” Kuzey Afrika, Türk ve Ortadoğu mutfaklarından derlenmiş yemek tariflerinin olduğu bir kitap. Yazarıysa dün de bahsettiğim gibi, arp sanatçısı Bülben Hoffmann.
Bülben Hanım’ın yemekle tanışmasını, bu tanışıklığın nasıl tutkuya dönüştüğünü, Viyana’da verdiği davetleri ve konuklarına yaptığı birbirinden özel yemekleri dün anlatmaya başlamıştık.
Bülben Hofmann, Viyana’dayken ikinci eşiyle tanışmış. Alman bir diplomat olan eşiyle pek çok ülkeye gitmiş. Bu ülkeler arasında eşinin büyükelçi olarak görev yaptığı Fas ve Cezayir de var. Bülben Hanım, gittiği ülkelerin hepsinde istediği özelliklere sahip aşçılar bulamadığından, yemek işlerine kendisi bakmış.
Bu davetlerde konuklarını sadece yemekle değil, müzikle de besliyormuş Bülben Hoffmann. Küçük arp konserleriyle başlayıp birbirinden lezzetli yemeklerle devam eden bu davetlerin eşinin diplomatik başarısı açısından da çok önemli olduğunu söylüyor Hoffmann.
Sonrasında emeklilik dönemi ve Türkiye’ye dönüş var hanımefendinin hayatında. Emeklilik döneminde de yemek yapmaktan ve yaptığı yemeklerle kalabalık insan topluluklarını ağırlamaktan vazgeçmemiş. “Arp çalmak mı, yemek yapmak mı?” diye sorduğumdaysa; “ıkisi de aynı şey benim için, ikisi de hayatımın vazgeçilmez parçası” diyor.
Çin, İtalya, Fransa ve Balkan ülkelerinin iyi bir harmanı olarak nitelediği Avusturya mutfaklarını çok zengin bulduğunu söyleyen Bülben Hanım, Osmanlı mutfağını da sonu gelmez bir kaynak olarak niteliyor ve konuyla ilgili 15 beş yıl süren bir araştırması olduğunu da ekliyor. Geleceğe dair planları arasında anılarıyla harmanlayacağı bir yemek kitabı da var. Gezdiği yerleri ve anılarını yemeklerle bir araya getirmek istiyor Bülben Hofmann. Ben de bir yemekçi olarak yemek kitapları raflarının bu kitabı sabırsızlıkla beklediğini belirtmek istiyorum.
Bezeli ziyafet parfesi
2 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi · 3-4 adet orta boy beze · 2 adet yumurta · 1 su bardağı tozşeker · 1 paket vanilya · 1 poşet toz kremşanti · 3 tepeleme yemek kaşığı kakao · varsa 1 yemek kaşığı neskafe · 1 su bardağı soğuk süt
Yapılışı En fazla 20 santim çapında olan derin bir cam ya da porselen kabın içine streç film ya da temiz bir buzdolabı poşeti serip uçlarını kabın dışına sarkıtın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırptıktan sonra vanilyayı ekleyin. Bir dakika daha çırpıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, toz kremşanti ve kakaoyu başka bir derin kaba aktarıp üzerine soğuk sütü ekleyin. Varsa neskafeyi de ilave edip karıştırın. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika, katılaşıncaya kadar çırptıktan sonra çırpılmış yumurtaları aktarıp mikserle çırparak malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız parfe karışımının yarısını parfe kabına aktarın. Üzerine elinizle parçaladığınız bezeleri serpiştirin. (beze yerine herhangi bir bisküvi çeşidinden 3-4 adet kırabilirsiniz) Kalan parfeyi de üzerine aktarıp buzdolabının derin dondurucusunda en az 4-5 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız parfeyi servis tabağına ters çevirip üzerindeki naylonu sıyırın. Parfeyi oda sıcaklığında birkaç dakika bekletip dilimleyerek servise sunun. Üzerine bol miktarda kakao serpin. ısterseniz üzeri için 1 su bardağı çilek ya da frambuaz ve 2 yemek kaşığı pudraşekerini robotta çekebilir ve üzerine gezdirebilirsiniz.