Bugün size bir yemek masalı anlatacağım. Aktarılanlara göre, bir zamanlar KAMBOÇYA’da yaşayan bir kral varmış.
İhtişamlı sarayında hüküm süren bu kral midesine çok düşkünmüş. Öylesine titizmiş ki, kendisine iki yıl içinde aynı yemeği ikinci kez pişiren ahçısının kellesini uçururmuş. Sarayın ahçıları da sürekli yeni yemek çeşnileri bulmak, kralın ağız tadına uydurmak için koşturup, dururlarmış. Can korkusu içindeki zavallı ahçılar, kralın göz zevkini okşaması için de saatlerce tabak süslemeleri yaparlarmış. İşte bu zalim kralın ülkesine tek faydası da; Kamboçya mutfağının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi olmuş. Yüzlerce çeşnisi olan Kamboçya mutfağı böyle bir tesadüfle ortaya çıkmış.
İnce Noktalar
Tarhana, mercimek türü çorbalarınıza farklı bir lezzet katmak için, bir tavada az sıvıyağda 1-2 diş dövülmüş sarmısağı sarartıp, bir rende domates ve ince kıyılmış dereotunu karıştırın. Bu karışımı çorbanıza ekleyip, afiyetle yiyin.
ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER
Mantarlı niyokki
Yapılışı:
Öncelikle niyokki hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içine; haşlanmış patatesleri rendeleyelim. Un, yumurta ve tuzu ekledikten sonra, iyice özleşene kadar hamuru yoğuralım ve 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Sonra tezgahın üzerini hafifçe unlayalım. Hamuru dörde bölelim. Her bir hamur bezesini unlu tezgahın üzerinde, iki elimizle bastırarak oklava şeklinde uzatalım. Yaklaşık 1 cm kalınlığında ya da kalın bir çamaşır ipi formundaki uzun hamurları , bıçakla 1 cm uzunluğunda parçalar halinde keselim. Tıpkı minik kuş lokumları gibi olsun. Sonra da tıpkı makarna gibi, kaynayan tuzlu suda 7- 8 dakika haşlayıp, suyunu süzdürelim. Öte yandan sos için; bir tavada tereyağını eritip, mantarları 5 dakika kadar kavuralım. Krema, tuz ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim. Şimdi bu sosu niyokkilerle karıştırıp, peynir rendesini de serpiştirerek servise sunalım.
8 kişilik Hazırlama süresi 50 dakika Pişirme süresi 17 dakika
Niyokki hamuru için
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Sos için
2 su bardağı ince kıyılmış mantar (taze veya konserve olabilir)
Yarım çay kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı hazır krema
1 su bardağı eski kaşar rendesi (veya mihallıççık peyniri)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kahveli rokoko
Yapılışı:
Bir tencerenin içine; süt, kakao, un, toz şeker ve vanilyayı koyarak orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ateşten alalım ve sıcakken içine çırpılmış yumurtaları ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Bir taraftan da başka bir kasenin içinde krem şanti ve sütü 5-6 dakika çırparak, katılaştıralım. Ilınan muhallebiyle krem şantiyi birbirine karıştırarak, iyice harmanlayalım. Yuvarlak ve orta boy cam bir kasenin içini streç naylonla iyice kaplayalım. Hazırladığımız karışımdan üç kepçe kadar naylonla kapladığımız kaba dökelim. Hazır bezelerimizi bir sıra yerleştirip, tekrar krem şantili muhallebiden birkaç kepçe üzerine ekleyelim. Bu işlemi elimizdeki malzemeler bitinceye dek yapalım ve kabımızı derin dondurucuya koyarak 1 gece bekletelim. Ertesi gün bir servis tabağına ters çevirip, üzerine de çikolata rendesi serpiştirerek servise sunalım.
10 kişilik Hazırlama süresi 25 dakika Pişirme süresi 20 dakika