Paylaş
Garsona dönüp “devam” işareti verdiniz, çünkü beğendiniz ağzınıza, oradan da gırtlağınıza yayılan tadı.
şarap deyince benim aklıma uzun zamana yayılan bir emek ve törensel bir bekleme süresi geliyor. Tabii, şarapları değerlendirirken sadece bekleme süreleri dikkate alınmaz.
Örneğin yemekle birlikte içilecek şarap başkadır, yemeklerden önce ya da sonra aperatif olarak içilecek şarap başka... Ve literatürde bu ayrım zaten yapılmıştır. Bir sofra şarabı vardır, bir de çerez şarabı...
Ancak şarap dediğimiz şey öyle iki kategoriye ayrılarak açıklanacak bir şey değildir. ıçerdikleri alkol ve şeker oranı bakımından farklı sınıflarda değerlendirilebilecek yüzlerce şarap çeşidi vardır.
Çerez şaraplarının ülkemizde en çok tanınanı ‘şeri’dir. ıspanyolların ünlü şerisi, zamanla ıngiltere’de de çok sevilmiş ve hemen tüm dünyaya yayılmıştır.
Tarihi, ıspanya’da bir dönem hüküm sürmüş olan Endülüs Emevileri’ne kadar dayanan şeri, aslında o zamana ait bir bölgenin ismidir. Ancak sonra bu içki ıngilizler tarafından benimsenince, adı da ıngilizce’ye uygun hale getirilmiştir.
ıngilizler şerinin sadece adı üzerinde değil, tadı üzerinde de etkili olmuş ve ıspanyollar’a bu içkiyi daha tatlı hale getirtmişlerdir.
Yani bugün bile ıngiltere’ye gidecek olan şeriler özel olarak üretilmektedir.
Hamsili dolma pilavı
YAPILIşI
Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarın ve yıkayıp süzün. Balıkların kuyruk ve baş kısımlarını kesme tahtası üzerinde kesin. Gövde kısımlarını birer santimlik parçalar halinde doğrayın.
(Bu pilavı isterseniz küçük küçük doğranmış levrek balığı, lüfer, çinekop ya da mezgitle de yapabilirsiniz.)
Balık parçalarının üzerine tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletin. Pirinci bol tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin.
Diğer taraftan sıvıyağı geniş teflon pilav tenceresinde kızdırın. Soğanları incecik yemeklik doğrayıp kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Üzerine domates salçası ve balığı ekleyip karıştırarak 1 dakika daha kavurmaya devam edin. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu da tencereye hemen aktarıp tuz, karabiber ve tozşekeri serpin.
Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdürdüğünüz pirinci tencereye aktarıp birkaç kez daha karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Pilav suyunu çekince, ocağın altını kısın. Tencerenin kapağını açtıktan sonra ayıklayıp incecik doğradığınız dereotunu ve taze nane yapraklarını ilave edin.
Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Pilavı, tencerenin kapağını açmadan 20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.
· 10-12 adet orta
boy hamsi
· 2 adet orta boy
kuru soğan
· ½ su bardağı sıvıyağ
· 2 çay kaşığı
domates salçası
· 2 su bardağı pirinç
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı tozşeker
· 2 demet dereotu
· 7-8 yaprak taze nane
· 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
Meyveli tartolet balisima
YAPILIşI
Bitkisel margarini ve pudra şekerini derin bir kaba koyup sıkıca yoğurun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve unu ekleyip malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Kulak memesinden daha yumuşak olan ve ele yapışmayan hamuru toplayın ve oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin.
Küçük tartolet kalıplarını sıvıyağla ya da yumuşak margarinle yağlayın. Dinlenen hamurdan kabuksuz ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla kalıpların büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları bastırarak kalıplara yerleştirin. (Kalınlıkları pötübör bisküvi kalınlığında olmalı.)
Tartoletleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 12 dakika, hafifçe pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın. Hamur sıcakken yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Soğuyan tartoletleri kalıplardan çıkarın.
Diğer taraftan, kremayı hazırlamak için hazır pudingi ve sütü orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp tel çırpıcı yardımıyla ya da mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırparak ılık hale getirin. Ilık hale gelen kremayı tartoletlerin çukur kısmına paylaştırın. Üzerlerini taze mevsim meyveleriyle süsleyin.
Hemen servis yapmayacaksanız meyveler kararabilir. Bu yüzden hazır tart jölesini üzerindeki tarife uygun şekilde pişirip meyvelerin üzerine aktarın. Jöle koruyucu bir maddedir ve meyvelerin kararmasını önler.
Tartoletleri buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.
Tatlı tartolet hamuru için;
· 125 gr bitkisel margarin
(Yumuşamış olmalı.)
· 125 gr pudra şekeri
· 1 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
· 250 gr un
Kreması için;
· 1 paket vanilyalı hazır puding
(Muz aromalı puding de kullanabilirsiniz.)
· 3 su bardağı süt
(Hazır kremole de kullanabilirsiniz.)
Paylaş