Bir kadeh şaraba "evet"

2dk okuma

"Fransız paradoksu" diye bir şey duydunuz mu? Bu deyiş bir çelişkiyi anlatır aslında.

Amerikalılarla Fransızlar yağlı yemek konusunda karşılaştırıldıklarında, sanılanın aksine, Fransızların daha çok yağlı yiyecek tükettikleri görülür. Ama kalp hastalığı oranına bakıldığında Amerika’da kalp rahatsızlığından ölüm oranının Fransızlara kıyasla iki buçuk kat fazla olduğu gerçeğiyle karşılaşırız. Bu çelişkiyi yaratan nedenin Fransızların, Amerikalılara kıyasla yedi buçuk kat fazla şarap tüketmesi olduğu söyleniyor. Bu teori aslında bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Çünkü şarap kandaki yağ oranını dengeliyor, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürüyor. Kırmızı üzümde bulunan birtakım antioksidan maddeler kanseri önlüyor ve dolayısıyla şarap da kansere karşı etkili bir silah. Şarabın yararları bu kadarla da sınırlı değil. Hücre yaşlanmasını yavaşlatıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, sindirim sistemini uyarıcı özelliği de olan şarap, her akşam yermeğinde bir kadeh alındığı taktirde beyin fonksiyonlarını da güçlendiriyor.

Sebzeli diyet enginar

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

4-6 adet konserve enginar

2 adet orta boy patates

1 adet orta boy havuç

15-20 adet arpacık soğan

(Erik büyüklüğünde minik soğan.)

2 çay kaşığı un

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

2 çay kaşığı toz şeker

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

4 su bardağı ılık su

1 demet dereotu

Patates ve havuçları soyun. Varsa parizyen kaşığı denilen ucu yuvarlak kaşıkla patates ve havuçlardan vişne tanesi büyüklüğünde yuvarlak parçalar çıkarın. (Tavla zarı formunda da doğrayabilirsiniz.) Arpacık soğanları soyun, konserve enginarları süzüp bir tabağa yerleştirin. Diğer taraftan, sıvıyağı, unu ve limon suyunu derin bir kaseye koyun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Üzerine toz şeker, tuz ve suyu ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız patates, havuç ve soğanı geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar, 25 dakika pişirin. Sebzeler yumuşayınca ocağın altını kısıp suyunu süzdüğünüz enginarları da tencereye koyun. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. (Enginar konserve olduğu için fazla pişirmeye gerek yoktur.) Yemeği tencereden almadan soğumasını bekleyin. Enginar çanaklarını servis tabağına alıp içlerini pişirdiğiniz sebzelerle doldurduktan sonra ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları