Binbir surat ekmek -2-

Akdeniz üzerinden tüm Avrupa’ya yayılan mayalı ekmek kültürü, bugün yediğimiz ekmeğin temelini oluşturmuştur.

Haberin Devamı

Somunlar, pideler, bagetler, lavaşlar, pizzalar...

Kepekli, yulaflı çavdarlı ekmekler, fırında pişen ve içinde birtakım tatlı malzemeler de bulunan ve “sarhoş ayıltan ekmek” diye de adlandırılan ünlü Rodos somonları...

Romalılar’ın istiridye ile birlikte yedikleri geleneksel istiridye ekmekleri, yine aynı dönemde, içinde tereyağı, yumurta ve süt barındıran zengin malzemeli ekmekler...

Ordu için yapılan asker ekmeği, ünü tüm dünyayı saran Kıbrıs somunları, Fransızlar’ın kibiri, ince uzun baget ekmekleri, fast food yeme şeklinin temeli sayabileceğimiz tost ekmekleri, Amerika’da yaşayan Yahudiler’in ünlü bagel ekmeği, Anadolu insanının sacda pişirdiği geleneksel yufka ekmek, Yunanlılar’ın meşhur galetası, ıtalyanlar’ın Napoli asıllı yassı ekmeği pizza, ıspanyollar’ın yassı ekmeği coca, Ortadoğu’nun pidesi muttabak, Hintliler’in pidesi paratha, Girit’in peksimeti, Finlandiya’nın arpalı, çavdarlı, patatesli çeşitleri olan pidesi riesk, simitler, poğaçalar ve daha neler neler...

Hâl böyle olunca, ekmek çeşitlerini saymak için iki değil 12 yazı daha yazsak az olur...

Haberin Devamı

AVOKADOLU KREMALI MAKARNA

· 1 paket boru ya da penne makarna (Kısa herhangi bir makarna çeşidini kullanabilirsiniz.)
Sos için;
· 2-3 adet olgunlaşmış avokado
· 1 yemek kaşığı limon suyu
· 1 su bardağı hazır
süt kreması (200 ml)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru fesleğen
· 1/2 su bardağı rendelenmiş sert keçi peyniri

YAPILIŞI
Olgunlaşmış avokadoları ortadan ikiye bölüp bir çay kaşığı yardımıyla ortalarındaki çekirdeği çıkarın. Avokadoları soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın. Kararmamaları için üzerlerine bir yemek kaşığı limon suyu gezdirip bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, kremayı küçük bir tencereye aktarın. (Wok tavası adı verilen geniş ve derin Çin tavası kullanmanızı öneririm.) Tuz, karabiber ve fesleğeni ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak kaynatın.

Krema kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp avokadoları hemen ilave ettikten sonra hafifçe karıştırın. Bol tuzlu suda haşladığınız makarnayı da süzüp aynı tencereye aktarın.

Üzerine avokadolu kremayı gezdirip sert bir peynir cinsi serpiştirin. Karıştırdıktan sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları