Yazın yaklaşmasıyla birlikte pek çoğumuz kışın kalın giyecekler altında sakladığımız fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışıyoruz.
Kulaktan kulağa dolaşan "mucize" rejimler, sihirli karışımlar, daha önce yalnızca adını duyduğumuz şifalı bitkiler... Üstelik son zamanlarda bu şifalı bitkiler pek moda oldu. Birileri kullanmaya başlamaya görsün, daha ne olduğunu bile anlamadan biz de en yakın aktara gidip alıveriyoruz aynı şeyi. Binlerce yıldır bilinen, çok miktarda Omega 3 içeren, mide, bağırsak hastalıklarına iyi gelen ve zayıflamayı kolaylaştırıcı etkisi bulunan keten tohumu da son zamanlarda pek moda olan şifalılar arasındaki yerini aldı.
Keten tohumundan elde edilen yağsa, bağırsakları çalıştırırcı, temizleyici ve iç organların yüzeylerini rahatlatıcı etkiye sahip. Ayrıca keten tohumu tokluk hissi vererek acıkmayı da geciktiriyor. İçerdiği östrojen miktarı da menopoz dönemindeki kadınların imdadına koşup bu dönemi daha rahat geçirmelerine yardımcı oluyor. Kısacası, keten tohumu ve ondan yapılan yağ pek yararlı.
Pek çok yararı olduğunu inkar edemeyiz elbette. Ama hakkında araştırma yapmadan, ezbere tükettiğimiz şeyler, eğer gerektiği gibi kullanılmazsa yarardan çok zarara neden olabiliyor. Uzmanlar omega bakımından zengin olan keten tohumunun sarı renkte olduğunu, bu yüzden de pek çoğumuzun aktarlardan ezbere aldığı tohumların aslında kuş yeminden farklı olmadığını söylüyorlar. Kansere karşı şifa niteliğiyle bol bol tükettiğimiz keten tohumu ile ilgili Alman doktor Joanna Budwig’in söyledikleri ise çok dikkat çekici: "Keten tohumu ve özellikle yağı mutlaka taze tüketilmeli, dondurucu ya da buzdolabında - 7 derecede muhafaza edilmeli, soğuk zincirle dağıtılmalıdır. Aksi takdirde çabuk bozulur ve içinde, tüketildiğinde kansere yol açabilecek zararlı maddeler üremeye başlar!"
Ayrıca içerdiği östrojen sebebiyle menopoz sıkıntılarını azaltan keten tohumu, yine içeriğinde bulundurduğu aynı madde dolayısı ile prostat kanserinin yayılmasına neden olabiliyor.
Diyelim ki, tarife uygun gerçek keten tohumunu buldunuz ve bu keten tohumunun size gelinceye kadar uygun koşullarda saklandığından eminsiniz. Bu şartlar söz konusuysa bile, keten tohumunu öyle kafanıza göre almamanız gerekiyor. Her şey için geçerli olduğu gibi, keten tohumunun da aşırı kullanımının sakıncaları var. Kısacası, siz siz olun, uzmana danışmadan kase kase keten tohumu yemeyin.
Sebzeli Oruk Çorbası
Malzeme listesi
á 1/2 ufak boy ince yeşil dolmalık kabak
á 1/2 ufak boy ince havuç
á 3,5 su bardağı et veya tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tereyağı
á 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Bulgur köftesi için;
á 1/2 su bardağı ince bulgur
á 1/2 su bardağı sıcak su (kaynar olmasın)
á 1 adet yumurta
á 1 yemek kaşığı un
á 1 yemek kaşığı rendelenmiş kuru soğan
á 1/2 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru nane
Önce bulguru sıcak suyla ıslatıp, 10 dakika kabartın. Un, yumurta, rende kuru soğan, tuz, biber ve naneyi katıp yoğurun. Elinizi suyla ıslatarak minik mekik köfteler yapıp, tabağa dizin. Yağı eritip, kibrit çöpü ya da tavla zarı doğranmış kabak ve havuçları ekleyerek, 1 dakika kadar kavurun. Üzerine 3,5 su bardağı et veya tavuk suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın. Su kaynayınca, bulgur köftelerini ekleyip, 7-8 dakika daha pişirip, ocaktan alın. İsterseniz içine çay kaşığının ucuyla dövülmüş sarmısak ve yine çay kaşığı ucuyla kuru nane, 1 çay kaşığı limon suyu ilave edip, lezzetlendirebilirsiniz.
Kakaolu pasta
Malzeme listesi
á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
á 2 su bardağı toz şeker
á 1 su bardağı sıvıyağı
á 1 su bardağı süt
á 4-5 çay kaşığı kakao
á 2 su bardağı un
á 1 paket kabartma tozu
á 1 paket vanilya
Üzeri için
á 1 paket kakaolu hazır puding
á 1 yemek kaşığı dolusu kakao
á 2 su bardağı süt
á çiçek şeklinde gofretler
12 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35-40 dakika
Öncelikle, derin bir kabın içinde; oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şekeri, köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağ, süt ve kakaoyu ekleyip 4-5 dakika daha çırpın. Şimdi bu karışımdan 1 su bardağı kadarını alıp, bir tarafta bekletin. Kalan kek hamurunun içine kabartma tozu, vanilya ve unu yavaş yavaş ekleyin. Tekrar çırparak tüm kek harcını iyice karıştırıp iyice yağlanmış, 25-30 santimetre çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Üzerine sıcakken ayırdığınız kek harcından döküp, çekmesini bekleyin. Kekin soğumasını beklerken başka bir tarafta üzeri için; kakaolu puding, kakao ve sütü orta boy bir tencereye aktarın.
Orta ateşte sürekli karıştırarak, katılaşıp koyulaşıncaya dek pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kakaolu sosu, mikserle ya da el blendırıyla çırpıp, pürüzsüz hale getirin. Son olarak, kekin üzerine bu ılık kakaolu sosu düzgünce sürün. Üzerine çiçek şeklindeki gofretlerle süsleyip servise sunun.