Beyrut‘u çok sevdim

Uzun zamandır Beyrut’a gitmek istiyordum. Araya bir Şam ve Halep gezisi girdi ve ben de Beyrut’a gitme konusunda pek aceleci davranmadım.

Ancak bayramda yaptığımız Beyrut yemek turundan o kadar mutlu döndüm ki, bundan sonra ara sıra oraya gitmeye karar verdim.
Bir süredir dostlarım beni hep birlikte gastronomik turlar yapmamız konusunda ikna etmeye çalışıyordu. Bense kendimi sadece Türk mutfağı uzmanı olarak görüyordum ama Beyrut’a gidip de orada Osmanlı-Türk mutfağı sentezi yapınca çok hoşuma gitti.
Hıristiyan, Arap, Sünni, Şii, Müslüman ve Ermeni mutfaklarının muhteşem bir karışımı olan Beyrut mutfağını çok beğendim. Tıpkı Türk mutfağı gibi farklı dinlerden ve kültürlerden beslenen bu muhteşem mutfağın sunumu, hafifliği, pratikliği ve lezzeti beni çok etkiledi. Zaten hem kolay yapılan hem de lezzetli olan tarifleri hep sevmişimdir. Böylece Lübnan mutfağının neden dünyada çok bilindiğini de keşfetmiş oldum. Asla kötü yemekle karşılaşmayacağınız Lübnan mutfağının şanını hak ettiğini yemeklerin tadına bakınca anlıyorsunuz.
Bu arada hiç toplu taşımanın olmadığı, trafiğin çok sıkışık olduğu Beyrut’ta öfkeli insanın hemen hemen olmaması çok şaşırtıcı. Herkes sabırlı, güler yüzlü ve iyiliksever.

Turşu kavurması

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
* 1/2 kg fasulye turşusu
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 1-2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
Fasulye turşusu, enine 1 santim genişliğinde doğranıp (doğranmadan da kullanılabilir) avuçlar arasında hafifçe sıkılır. Soğanlar incecik yemeklik doğranır. Yağ geniş ve yayvan bir tavaya koyulup üzerine soğan eklenir ve karıştırılarak sararıncaya kadar 4-5 dakika kavrulur.
Fasulye ilave edilip arada sırada karıştırılarak 5-6 dakika iyice ısınıncaya dek kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve ılık olarak servise sunulur.
NOT: İstenirse bu kavurmaya 1 yemek kaşığı salça katabilirsiniz.

Yemekçinin notu
Fasulye turşusu kavurmasını mısır ekmeğiyle servis yapmak yakışır! Arzu ederseniz yemeği yaptıktan sonra üzerine kırmızı arnavutbiberi turşusunu da dilimleyerek yerleştirip, yemeğinizi süsleyebilirsiniz.
Turşu malzemesi tuzlu olduğu için ayrıca tuz koymadık. Ama bir tutam karabiber serpiştirirseniz kavurmanın lezzeti artar.
Yazarın Tüm Yazıları