Beslenmeyi bilmiyoruz

Herkesin yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve yaptığı işin türüne göre beslenmesi farklıdır.

Öte yandan çocukluk, gençlik, erişkinlik dönemleri, ihtiyarlık, hamilelik ve hastalık durumları da beslenme yönünden özel dikkat gerektiren özel devrelerdir. İşte bu özel dönemlerde beslenmemizin üç temel öğesi olan; karbonhidrat, yağ ve proteinlerin yanısıra vitamin ve minerallerin de dengeli, yeterli alınmasına çok dikkat etmek gerekir.

İnce Noktalar

Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya, 2-3 yemek kaşığı süt veya su eklerseniz, yumurtanın daha çok kabardığını göreceksiniz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Rumeli köftesi

Tavanın içine kıymayı koyup, kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurup, soğutun. Kuş üzümlerini ayıklayıp, bol suda yıkayın ve yoğurma kasesinin içine aktarın. Üzerine soğuyan kıymayı, bayat ekmek içini, yumurtayı, galeta ununu, tarçını, dolmalık fıstığı, kuru soğanı, tuzu ve karabiberi ekleyip köfte gibi yoğurun. Kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın ve kızgın yağda çevire çevire kızartın. Servis tabağına aldığınız köfteleri bezelye ve salata ile servise sunabilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

500 gr köftelik kıyma

3 dilim bayat ekmek içi (robottan geçirilmiş)

2 adet yumurta

3 yemek kaşığı galeta unu

1 tatlı kaşığı tarçın

2 yemek kaşığı kuş üzümü

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 adet orta boy kuru soğan

Tahin soslu falafel

Yapılışı:

Mutfak robotunda çekerek un haline getirdiğiniz haşlanmış nohutu, un, kimyon, tuz ve karabiberle karıştırarak iyice yoğurun. Ara sıra elinizi soğuk suya batırarak, nohutlu harçtan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak köfteler hazırlayın. Nohut köftelerini kızgın yağda kızartıp, servis tabağına dizin. Sos için; tahin, ılık su, limon suyu, sarmısak, kırmızı biber ve tuzu iyice çırpıp, karıştırın ve kızaran köftelerin üzerine gezdirip, servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

3 su bardağı nohut (haşlanmış)

1 su bardağı un

1 çay kaşığı kimyon

Tuz, karabiber

Kızartmak için

1 çay bardağı sıvıyağ

Tahin sos için

1 kahve fincanı tahin

1 kahve fincanı ılık su

1 adet limonun suyu

2 diş sarmısak (dövülmüş)

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı tuz

Yörük Ali böreği

Yapılışı:

1 bardak ılık suyun içine şekeri ve toz mayayı ekleyerek eriyinceye kadar karıştırın. Yoğurma kabının içine mayalı suyu, sıvıyağ, unu ve tuzu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. 30-40 dakika mayalanması için bekletin. Hamuru 10 eşit bezeye ayırıp, her bir bezeyi yufka şeklinde açın. Yağlanmış fırın tepsisinin içine 5 adet yufkayı aralarına margarin sürerek yayın. Peynirli harcı yerleştirdikten sonra tekrar aralarına yağ sürülen 5 adet yufkayı üstüste yerleştirin. Böreği dilimleyip, üzerine kalan yağı gezdirin. 175 dereceli fırında 40-45 dakika pişirip, servise sunun.

10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika


Malzeme listesi

1/2 yemek kaşığı kuru toz maya

1 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

5 bardak un

1 çay bardağı sıvıyağ

250 gr margarin (eritilip, ılıtılmış)

Şerbeti için

2 bardak lor peyniri

1 bardak beyaz peynir (rendelenmiş)

1 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 tatlı kaşığı pul biber
Yazarın Tüm Yazıları