Beslenme çok önemli

Kadın olmak zor iştir. Hele hele çağın gerektirdiği gibi evin geçiminin bir parçasını aldıysanız sırtınıza daha da zorlaşır kadın olmak.

Bir de titiz bir anneyseniz yandınız. İster evli olun, ister bekar; öncelikle kendinize çok iyi bakmanız şarttır. Çünkü biz kadınların fiziksel olarak normalden birkaç kat daha hassas olduğumuz dönemler vardır. Ve bu dönemlerin hepsi ayrı ayrı bakım ve hassasiyet gerektirir. Sağlığımızın beslenme şeklimizle ne kadar yakından ilgili olduğunu düşünürsek, bu hassas dönemleri nasıl yaşayacağımızın da aslında beslenme şeklimize ve bu dönemlere nasıl hazırlandığımıza bağlı olduğunu görebiliriz. Kadının yaşamında bir dönüm noktasıdır menopoz. Bazı kadınlarda menopoz şikayetleri çok daha fazla olurken, bazıları bu önemli dönemi çok daha rahat atlatır. Bunun beslenme şekliyle olan ilgisi ise büyüktür. Çünkü örneğin yağlı yiyecekleri daha çok tüketen kadınların menopoz dönemini daha ağır atlattıkları ispatlanmış bir gerçektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin adet dönemini etkilediğini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım gerçekten. Ama bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek bu. Yağlı yiyeceklerden, fazla hayvansal gıda tüketiminden ve aşırı miktarda şeker kullanmaktan uzak durmayı başaran kadınların adet dönemi öncesi sıkıntıları diğer kadınlara göre çok daha az. Evet, bizler kadınız ve kadın olmak zor ama çok güzel. Aynı zamanda da çok önemli. Bizler kendimizin değerini bilip sağlığımıza dikkat edersek, hem ailemize hem başka insanlara çok daha yararlı olabiliriz. Aman beslenmenin kadın sağlığı için önemini unutmayalım.

Soya Filizli Salata (diyet)

Soya filizlerini bol suyla yıkayıp süzün. Brüksellahanalarının sararan dış yapraklarını soyup sapını kestikten sonra yıkayın. Küçük bir tencereye 2 su bardağı sıcak su koyup tuz katın. Orta ısılı ateşte kaynayan tuzlu suya brüksellahanalarını aktarın. Lahanaları diri kalacakları şekilde, 10-12 dakika haşlayıp süzün. İki ya da üç parçaya ayırdığınız soya filizlerini salata kabına koyun. Üzerine ikiye böldüğünüz haşlanmış lahanaları da ekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; Soya sosunu bir kaseye aktarıp dövülmüş sarmısak ve sıvıyağı ilave edin. Soya sosu tuzlu olduğu için ayrıca tuz ilave etmenize gerek yoktur. Sosu çatalla iyice çırptıktan sonra sebzelerin üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp servis yapın.

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

12 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket soya filizi (200-250 gr)

15-20 adet brüksellahanası

Sosu için;

3 yemek kaşığı soya sosu

2 diş sarmısak

3 yemek kaşığı sıvıyağ

Sarıoğlu’nun Patlıcan Paçası (diyet)

Patlıcanları saplarını kesmeden soyun. Bir kesme tahtasının üzerinde, keskin bir bıçakla, sap kısmının 2 parmak altından başlayarak uzunlamasına 3 parça halinde dilimleyin. (bu işlem sırasında patlıcanların bütün halde kalmasına özen gösterin) Patlıcanları bol tuzlu suda 30-40 dakika bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp süzün ve geniş bir tencereye yan yana sıralayın. Soğanları incecik doğrayın. Sarmısakları ayıklayıp her birini ikiye bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. Patlıcanların üzerine soğanları yerleştirin. Sarmısakları serpiştirip domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip zeytinyağını gezdirin. Yemeği orta ısılı ateşte, kapağı açık vaziyette kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca sıcak suyu tencerenin kenarından içine aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği suyu kaynayıncaya kadar, orta ısılı ateşte pişirin. Yemek kaynamaya başlar başlamaz altını kısıp kısık ateşte patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra servis tabağına aktarın. İsterseniz üzerini incecik kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyerek servise sunun.

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet ince uzun kemer patlıcan

á 3 adet orta boy domates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 10-12 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 su bardağı sıcak su
Yazarın Tüm Yazıları