Bayram şekeriniz akide olsun

- Bayramınız nasıl geçiyor azizim?

- Şeker gibi hamdolsun

İşte böyle derlermiş eskiler, ramazandan hemen sonra gelen ve İslam inanışına göre otuz gün boyunca ibadet etmenin hediyesi olan bayramlarda. Ve rivayet odur ki; gel zaman git zaman bu bayramın adı değişerek "Şeker Bayramı" olmuş. Eskiden bu bayramda ikram edilmek üzere evlere akide şekeri alınırmış. Yani ramazan bayramının şekeri akideymiş. İlk olarak 18. yüzyılda Hacı Bekir tarafından yapılmış akide şekeri. Osmanlı sarayına ilk kez şekeri getiren de Hacı Bekir’miş. Zamanın makbul şekeri olan "kelle" şekerini havanlarda dövmüş önce Hacı Bekir. Sonra da bakır kazanlara koyup odun ateşinde eriterek akide şekerini elde etmiş. Peki ya adı? O da ayaklanma yapmalarıyla meşhur olan Yeniçerilerden kalma. Nasıl mı? Her üç ayda bir maaş alan Yeniçeri askerleri maaşlarından memnun olduklarını belli etmek için sadrazama ve bazı saray görevlilerine yemekten sonra şeker verirlermiş. İşte aradaki bu sözlü akdi simgeleyen şekere de akide şekeri denmiş. Şimdilerde pek akide şekeri girmese de evlere, o, gerek yapımı, gerekse tarihiyle bundan yüz yıl sonra da varolacak bir şeker. Ve en azından bu bayram gidip onu evinize almanızı ve misafirlerinize ikram etmenizi bekliyor.

Zeytinyağlı ıspanaklı yeralması

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

10-15 adet orta boy yerelması

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

1 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

(10-15 adet arpacık soğan da kullanabilirsiniz)

2 adet orta boy patates

15-20 adet ıspanak yaprağı

1 tatlı kaşığı un

1/2 limonun suyu

6 çay kaşığı tozşeker

2 çay kaşığı tuz

4 çay kaşığı kuru nane

(kuru reyhan da kullanabilirsiniz)

Ispanak yapraklarını saplarından ayırdıktan sonra yıkayıp süzün. Salata yaprağı doğrar gibi 2 santim kalınlığında doğrayın. Yerelması, patates ve havucu soyup iyice yıkayın. Havuçları tavla zarı formunda, patatesleri kuşbaşı et formunda doğrayın. Yerelmalarını ise ortadan ikiye bölün. Eğer sebzeleri bekletecekseniz kararmamaları için limonlu suda bekletmenizi tavsiye ederim. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız kuru soğanları hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine yerelması, havuç ve patatesi ekleyip karıştırarak birkaç dakika daha kavurun. Un, tozşeker, limon suyu, tuz ve 3 su bardağı suyu küçük bir kasede çırpıp tencerede kavrulan sebzelerin üzerine aktarın. Sebzeleri yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Üzerine iri iri doğradığınız ıspanak yapraklarını da ilave edip 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yemeğin soğumasını bekleyip üzerine kuru kekik ya da kuru reyhanı serpiştirerek servise sunun.

Cevizli köy baklavası

12 kişilik

Hazırlama süresi 70 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

5 su bardağı un

3 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı süt

3 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

250 gr eritilmiş tereyağı veya margarin

2 su bardağı eviz içi

Yufkaları açmak için;

1,5 su bardağı buğday nişastası

Şurubu için;

4 su bardağı şeker

5 su bardağı su

yarım limonun suyu

Unu eleyerek derin bir yoğurma kabına aktarıp üzerine yumurtaları kırın. Tuz, süt, yoğurt ve sıvıyağı ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 30 eşit parçaya bölüp, üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamur parçalarını, mermer zemin ya da açma tahtası üzerine nişasta serpiştirerek ve oklava yardımıyla 35-40 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açın. Baklava tepsisini yağlayıp içine bir kat yufka döşeyin. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar eritilmiş sıcak tereyağı gezdirin. Kalan yufkaların yarısını da tepsiye döşerken aralarını tek tek yağlayın. İri çekilmiş ceviz içini orta katın üzerine yerleştirin. Yufkaların öbür yarısını, aralarına yağ sürerek cevizlerin üzerine yayın. Yufkaların döşenmesi bitince, bıçak yardımıyla baklavanın kenarlarını tepsinin içine doğru iterek yerleştirdikten sonra baklava dilimleri ya da kareler oluşturacak şekilde kesin. Sıcak haldeki tereyağının kalanını baklavanın üzerine gezdirdikten sonra baklavayı önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında kabarıp üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu bir tencereye aktarıp karıştırarak 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ilave edip tekrar karıştırın. Şerbeti bir taşım daha kaynatıp, soğumaya bırakın. Pişen tatlıyı fırından çıkarıp üzerine soğuk şurubu gezdirin. Kadayıfı tepsiden almadan soğumasını bekleyin. İyice soğuduktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları