Bayılıyoruz sebzeye

İnsanlar ne zaman dışarıda yemek yemeye başladılar?

Yani, yemekçilik sektörünün ilerlemesi nasıl gerçekleşti? Aslında, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce pek de öyle dışarıda yemek yenmiyordu. Savaşın yarattığı etkilerden biri de insanların sosyal hayatlarından beklentilerinin artması oldu. Ve bunun sonucu olarak da, bu dönemde, yemek hizmeti veren işletmelerin sayısı gözle görülür biçimde arttı. Aynı dönemde özellikle İngiltere’de süt ve ürünlerini satan birçok bar açıldı ve bu barlar sonradan yiyecek işine de girdiler.

Böylece başlamış oldu restoranlara gitme modası; Hint yemeği, Çin yemeği modalarının başlangıcı da belki de o süt barlarıdır. Tabii bir ülkede neyin moda olacağını o ülkenin sosyal yapısı ya da geçmişten günümüze taşıdığı değerler de belirliyor. Örneğin bizim insanımızın moda ne olursa olsun vazgeçemediği bir yemek türü var ki, biz bunlara "tencere yemekleri" diyoruz. Esas olarak sebze yemekleri bunlar ve ister Çin mutfağı moda olsun, ister Hint mutfağı, biz belki de başka hiçbir ülke insanının sevmediği kadar seviyoruz sebze yemeklerini. Batılılar eti ve yanında verdikleri sosu esas alıyorlar yemeklerinde, bizse sebzeyi. Ancak "hiç etkilenmiyoruz bu akımlardan" dersek yalan olur. Belki yemekleri pişirirken kullandığımız teknikler ayak uyduruyor modaya, belki biraz kullandığımız malzemeler. Ama esas olarak damağımıza uygun olmayan hiçbir şeyi benimseyemiyoruz ya da benimsediğimiz moda tatları da kendi damak tadımıza göre şekillendiriyoruz.

Soya fasulyeli kremalı spagetti

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket spagetti

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 diş sarmısak

á 100-150 gram soya filizi

á 1 su bardağı haşlanmış soya fasulyesi (haşlanmış kuru fasulye de kullanabilirsiniz)

á 4 yemek kaşığı soya sosu

á 1 paket hazır süt kreması (200 ml.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Geniş bir tencereye 20 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra spagettiyi dik vaziyette tencereye bırakın. Sık sık karıştırarak makarnayı 10-12 dakika kadar haşlayın. Süzüp tekrar aynı tencereye aktarın. Makarna taneleri birbirine yapışmasın diye birkaç kaşık sıvıyağ gezdirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağını küçük bir tencereye koyup, üzerine dövülmüş sarmısakları ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Üzerine soya filizini ve haşlanmış soya fasulyesini de hemen ilave edip karıştırın. Yaklaşık 5-6 dakika kavurduktan sonra soya sosu ve hazır süt kremasını aktarın. Tuz ve karabiberi serpip ocağın altını kısın ve sosu kısık ateşte 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak sosu tenceredeki haşlanmış makarnayla karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Teyzemin gül şerbeti

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 200-250 gram reçellik gül yaprağı

á 2-2,5 su bardağı tozşeker

á 2 adet limonun suyu

á 6 su bardağı ılık su

Gül reçeli, gül şurubu ya da gül şerbeti yapmak için mutlaka kokulu reçellik gül kullanmanız gerekir. Bu güllere Latince’de "Rosa Centifolia" adı verilir ve bol yapraklı, koyu renkli ve kokuludur. Gül yapraklarını geniş ve derin bir kaba koyup üzerine tozşekeri aktarın. Karışımı bastırarak ovalayıp yaprakları parçalayın. Şekerli gül yapraklarını mutfağın serin yerinde 1 gece bekletip yaprakların renginin ve kokusunun şekere geçmesini sağlayın. Ertesi sabah üzerine limon suyunu gezdirip ılık suyu aktarın. Tahta bir kaşıkla, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın. Tel süzgeçten geçirerek şişe ya da sürahiye doldurun ve soğuması için buzdolabında bekletin. Bardaklara doldurup taze nane yaprakları ve buzla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları