Barışın sembolü: Defne ağacı

Aromatik bitki sektörü, iyice gelişip dünya üzerinde büyüyen bir pazar oluşturdu.

Haberin Devamı

Hani bizim dağlarda kendi halinde, sessiz sedasız, emek verilmeden yetişen kekikler, reyhanlar, defne yaprakları var ya, işte bunlar gibi pek çok bitki dünyada çok aranılan ve para kazandıran ürünler haline geldi.

Çünkü bu bitkiler yalnızca yemeklerimize tat ve aroma vermekle kalmıyor, aynı zamanda tüm dünyada ilaç yapımında kullanılıyor.

Bizim topraklarımızda yetişen defne yaprağının ve kekiğin ünü bütün dünyaya yayılmış durumda. En iyi defne yaprağının ve en kaliteli kekiğin Türkiye’de yetiştiği artık tüm dünyada kabul görüyor. Düşünsenize, yaylalarımızda ve dağlarımızda kendi kendine yetişen, hiç emek vermediğimiz, hiç önemsemediğimiz bu aromatik bitkiler bizi dünya liginde iddialı hale getiriyor. Üstelik bundan çoğumuzun haberi bile yok.

Doğrusu ben de bu bilgileri Almanya’da katıldığım Anuga Gıda Fuarı’nda tanıştığım Çalışkan Tarım’ın temsilcisi Süreyya Bey’den öğrendim.

Turşu, her türlü sos ve jambon yapımında, balık ve etlerin hazırlanma safhasında tüm dünyanın kullandığı defne yaprağı, eminim bizim ülkemizde pek az evde kullanılıyordur.

Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki dağların yüksek yerlerinde yetişen defne ağacının dalları iki yılda bir budanıyor ve yaprakları toplanarak kurutuluyor.

Kekiğe gelince...

Artık dağlarda değil, tarlalarda yetiştirilip tarımı yapılıyor. Denizli, tarla kekiği üretiminde ön plana çıkmış olan bir ilimiz.

Ünlü bitkilerimiz defne yaprağı ve kekikle de sınırlı değil üstelik.

Haberin Devamı

Örneğin kimyon en çok Ege ve ıç Anadolu’da, anason ve rezene ise Denizli ve Burdur’da yetişiyor.

SEBZELİ MANTAR DOLMASI

YAPILIŞI: Mantarları suyun altında iyice yıkayıp süzün. Saplarını kesip kök kısımlarını yarım santim derinliğinde oyarak çıkarın. Diğer taraftan, ıspanak ya da pazı yapraklarını yıkayıp incecik doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serptikten sonra köfte yoğurur gibi yoğurarak yaprakları yumuşatın.Yaprakları mantarların oyuk kısımlarına bastırarak yerleştirin. Üzerlerine sıvıyağı gezdirip rendelenmiş peyniri serpiştirdikten sonra hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Mantar dolmalarını 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 20 dakika, peynir iyice eriyinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

· 8-10 adet büyük  boy kültür mantarı
 (4-5 santim çapında olan mantarlardan kullanın.)

İç harcı için;
· 3-4 adet ıspanak yaprağı
 (1-2 adet pazı yaprağı da kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Haberin Devamı

MAYDANOZLU TAVUK SALATASI

YAPILIŞI: Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün ve incecik doğrayın. Haşlanmış tavuk göğüs etini didikleyin ya da bıçakla kuşbaşı et formunda doğrayın. Diğer taraftan, beyaz soğanı rendeleyip bir kenarda bekletin. Doğradığınız maydanozu ve didiklediğiniz tavuk etini büyük bir salata kasesine koyun. Üzerine rendelenmiş soğanı ve konserve mısırı ekleyip iyice karıştırın. Tuz ve karabiberi serpip tekrar harmanlayın. Sosu hazırlamak için yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaseye aktarın. Dövülmüş sarımsakları, mayonez ve ılık suyu ilave edip çatal yardımıyla, karışım pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatayı tekrar karıştırdıktan sonra sosu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Büyük parçalar halinde çektiğiniz ceviz içini de serpiştirip servise sunun.

NOT: İsterseniz bu salataya 1-2 adet ince kıyılmış salatalık turşusu ve kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

· 2 adet haşlanmış  tavuk göğüs eti
· 2 demet maydanoz
· Varsa 2 yemek kaşığı konserve mısır
· 1 adet orta boy  kuru beyaz soğan
 (tatlı soğan da denir)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sosu için;
· 2 su bardağı tatlı yoğurt
(susuz kısmından kullanın)
· 2-3 diş sarımsak
· 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su
· 3-4 yemek kaşığı  sızma zeytinyağı

Yazarın Tüm Yazıları