Biz genellikle bir çimdik tuz, bir tutam kekik, bir su bardağı süt, yarım kahve fincanı limon suyu gibi ölçüler kullanmaya alışkınız.
Gerçi ben yemek tariflerinde çimdik, tutam gibi belirsiz miktarlar vermekten kaçınıyorum ama bir taraftan da biliyorum ki Türk kadını, hele hele yıllardır yapmakta olduğu yemekleri, bu şekilde yapıyor. Oysa Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan ölçü kaplarının bir standardı var. Bizim bardak ölçümüz onlarda “kap” olarak geçiyor. Genellikle kap ölçeği setinde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 kap olarak dört boy bulunuyor. Aynı şekilde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 çay kaşığı kapları, ayrıca bir de 1 “yemek kaşığı” kabı var. Bu ölçeklerin sıvı ve katı gıdalardaki değerleri değişse de, bir çay kaşığı aşağı yukarı 5 gr. veya ml., bir yemek kaşığı 15 gr. veya ml., bir kap ise 237 ml. ve 226 gr.’a karşılık geliyor. Bütün yemek “reçete”leri bu ölçeklerde belirlendiği için bu şekilde hazırladığınız hamurun kıvamını tutturamama ihtimaliniz de oldukça düşük. Ben her aşçının elinin farklı bir ayarı ve tadı olduğuna inanırım. Benim tanıdığım ev kadınlarının da hemen hemen hepsi sadece kendi göz kararlarına güvenirler. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ama kendi ölçü kabınızı belirlemenizin ve ona sadık kalmanızın da elbette faydası olacaktır.
SÜTLÜ ÇORBA
MALZEMELER * 1 su bardağı ince köftelik bulgur (Pirinç de kullanabilirsiniz.) * 1 kg süt (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) * 2 su bardağı su (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) * 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI Bulgur, süt ve suyu büyük bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuzu serpin. Ocağın altını kısın ve kısık ateşte, yine sık sık karıştırarak (bulgur hemen dibi tutan bir malzemedir) en az bir saat kadar pişirin. Çorba iyice meyanelenip, koyu ayran kıvamına gelince ocaktan alıp servise sunun. Bu çorba soğuk da sıcak da servise sunulabilir.