Balığı çok az tüketen bir milletiz. Osmanlılar bile, Marmara denizinden çıkan dünyanın en lezzetli balıklarına burun kıvırmışlar.
Padişahlardan Fatih Sultan Mehmet dönemi dışında, sarayda pek balık yenmediği yazılı kayıtlardan anlaşılmakta. İstanbul’da durum böyleyken, Anadolu’nun balığa alıştığını söylemek günümüzde bile pek mümkün değil. Bugünkü balık kültürümüz ve balık yemekleri çeşitliliğimiz bize Rumlardan miras kalmış.
İnce Noktalar
Günümüz ekonomi çağı. Bayatlamış keklerinizi küp küp dilimleyip bir kaba dizin. Üzerine kakaolu ya da vanilyalı pudingi sıcak olarak gezdirin.
Balıkesir mantısı
İçinde tuz ve karabiber olan 4 su bardağı suda tavuk göğüslerini haşlayıp, süzün. İri iri didikleyip, tekrar tavuk suyu ve haşlanmış nohutla tencereye alın. 10 dakika kaynatın. Yumurta, tuz, un ve çok az su ekleyip, sert bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirip, 2 bezeye ayırın. Oklavayla yufka büyüklüğünde açın. 2’şer santim kestiğimiz karelerin dört ucunu birleştirerek kapatın. Büyük bir tencerede kaynattığınız suda bu boş mantıları haşlayın. Süzüp, soğuk sudan geçirin. Tenceredeki nohutlu tavuğa ekleyip, bir taşım kaynatın. Üzerine tereyağında kavrulmuş kırmızı pul biber gezdirerek servis yapın.
10 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 adet tavuk göğsü
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Tuz- karabiber
Mantı Hamuru için
4 su bardağı un
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı yer elması
Yapılışı:
Pazı yapraklarını yıkayıp, saplarını ayıralım. Yer elması, patates ve havucu soyup, limonlu suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında sarartın. Un, şeker, tuz ve 3 bardak su koyun. Pazı hariç diğer sebzeleri ekleyip, 20 dakika pişirin. 15 dakika da pazıyla birlikte pişirin. Soğuk servis yapın.
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
1 kg. yer elması
2 adet havuç
2 adet kuru soğan
2 adet patates
Yarım demet pazı
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Bademli şokola
Yapılışı:
Tencerenin içine süt, toz şeker, kakao ve çikolata parçaları koyup eriyene kadar kısık ateşte pişirin. Nişasta ve yumurtayı ayrı bir kapta çırpın. Ayrı bir kapta çırptığınız nişasta ve yumurtayı hızlı hızlı karıştırarak tencereye ekleyin. Kaynayınca karıştırmayı bırakıp, 2-3 dakika daha ocakta tutun. 3- 4 dakika mikserle çırpıp, kuplara paylaştırın ve buzdolabında bekletin. Servis yaparken bademli şekerlemeler ve krem şantiyle süsleyin.