Paylaş
Toyuğ (tavuk) kebabı yerine çolpa (köy tavuğu) kebabını tercih ederken, kıymadan yapılan lüle kebabın tadına bakmayı da ihmal etmedim.
Kartof lülenin yanında getirilen pastırmanın (kızartılmış dana eti) tadı damağımda kaldı desem yalan olmaz.
Koyun kebabı ayrı, koyun kaburga kebabı ayrı, dana antrekot kebabı ayrı yapılsa da kebap kebaptı.
Bana ayrıcalıklı gelen ise araba kebabıydı.
Zira bu bizden farklı olarak, sanırım Ruslardan kalma bir alışkanlıkla, bir gece votkada bekletilerek yapılan dana eti kebabıydı. Şarapta bekletilmiş eti anımsatsa da denemeye değerdi doğrusu.
Badımcandan (patlıcan) pomidora (domates), biberden hinduşkaya (hindi)... Kebap diyarına şimdilik elveda...
Şule Abla’nın kolböreği
İçini hazırlamak için patatesleri soyup yıkayın. Dörde bölüp tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp rendeleyin.
Yemeklik incecik doğradığınız soğanı ve sıvıyağı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, karıştırarak 2 dakika kadar kavurduktan sonra patatesi ilave edin.
Sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber ve yenibaharı serpin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, sıvıyağ ve suyu büyük bir kasede karıştırın.
Yufkalardan birini tezgaha serip üzerine kaşıkla su ve sıvıyağ karışımını gezdirin. Sonra da yarım su bardağı un serpin. Yufkayı ikiye katlayıp yarım daire haline getirin. Üzerine tekrar sıvıyağlı su gezdirip yarım su bardağı un serpin.
Yufkanın düz tarafına patatesli harçtan yayıp sararak rulo yapın. Ruloyu yaklaşık 2-3 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
(Börekleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye de yerleştirebilirsiniz.)
Diğer yufkaya da aynı işlemleri uygulayın. (Yaklaşık 1,5 su bardağı kadar olan sıvıyağ ve su karışımını iki yufkaya eşit şekilde paylaştırmanız gerek.)
Üzerlerine fırça yardımıyla sulu yağ sürün. İster susam, ister çörekotu serpiştirin. Börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Not: Bu börek hazır kolböreği gibi olur ve çok da lezzetlidir.
Malzeme listesi
- 2 adet hazır yufka
- 1 su bardağı sıvıyağ
- Yarım su bardağı su
- 2 su bardağı un
İç malzemesi;
- 4 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar
6 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Paylaş