PaylaÅŸ
Şimdi kışa girerken, alışkanlıktan olsa gerek aklım hep bakliyatlarda... Uzunca bir süre bakliyatlar ve tahıllar dilime dolanacağa benziyor. Esnaf lokantalarının camekanlı bölümlerine konan yemekler de beni bu konuda yazmam için iyice coşturuyor.
Kuru fasulye, nohut ve mercimek başta olmak üzere bakliyatların her birinin Türk mutfağı için ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Varlığı ve tazeliği mevsimlere bağlı olan meyve ve sebzelere karşın uzun süre saklanabilen ve çok bereketli olan bakliyatlar, dayanıklı olmaları ve çeşitli şekillerde pişirilmeleri nedeniyle havaların soğumasını da bahane ederek aklımı çeldiler.
Bu hafta birkaç gün Türk mutfağının en çok kullanılan malzemeleri olan nohut, fasulye, mısır, mercimek üzerine yazalım diyorum. Ne dersiniz?
BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK KÖFTESİ
Kırmızı mercimeği yıkayıp süzdükten sonra üzerine 4 su bardağı su ekleyerek orta boy bir tencerede haşlanmaya bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika kadar haşlamanız yeterlidir. Mercimek çabuk pişen bir baklagildir.
Mercimekler suyunu tam çekmek üzereyken bulguru aktarıp karıştırın. Ocağın altını epeyce kısarak 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra tuz, pul biber ve kimyonu serpiştirip hemen ocaktan alın. Tencerenin kapağını açmadan 15-20 dakika kadar bekletin. Böylece bulgur yumuşayacaktır.
Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp incecik kıydığınız kuru soğanları, pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve salçayı ilave edin. (İsterseniz 1 kaşık kadar da tatlı biber salçası katabilirsiniz.)
Sürekli karıştırarak 5-6 dakika, soğan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kırmızı pul biberi serpiştirip ocaktan alın.
Bu sosu sıcakken bulgurlu mercimekli karışımın üzerine ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Soğuması için 10-15 dakika bekledikten sonra yoğurmaya başlayın.
Kuru nane, kuru fesleğen, çok ince kıydığınız maydanoz ve yine incecik doğradığınız yeşil soğanı ekleyip tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğurmaya devam edin. Limon suyunu da bu aşamada katın.
Elinizi sık sık suya batırarak köfte harcından parçalar koparıp sıkın ve parmak şekli vererek servis tabağına dizin. Yanına turşu ve yeşil salata malzemeleri koyarak servise sunun.
Not: Kırmızı mercimek köftesi yeşillikler katılmadan en az 7-8 dakika kadar yoğrulmalı. Böylece dağılması engellenecektir. Yoğurma işlemini yaparken elinizi sık sık soğuk suya batırabilirsiniz.
Malzeme listesi
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince köftelik bulgur
-Â 2 adet orta boy kuru soÄŸan
- 1 çay bardağı zeytinyağı (50 gr bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz, kimyon
- 4-5 diş sarmısak
-Â 1 demet maydanoz
- 5-6 adet ince kıyılmış taze soğan
- 1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
-Â 1 adet limonun suyu
6 kiÅŸilik         Â
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi : 25 dakika
PaylaÅŸ