Baharda ıhlamur kokusu

Bahar tüm güzelliği ve bereketiyle kapımızda. Çaldı çalacak kapıyı ve açacağız nihayet. Güzel çiçek kokuları, sebze ve meyve, en önemlisi de güneş girecek açtığımız kapıdan...

Her ne kadar kent insanları olarak baharı layığıyla yaşayamasak ya da tadını çıkaramasak da, öyle şeyler var ki istesek de istemesek de bize baharı hatırlatıyor. Sokak aralarından gelen ıhlamur kokusu da işte böyle bir şey.

İlla evinizin önünde olması gerekmiyor ıhlamur ağacının. Bahar akşamları hafif bir esintiyle odanızın penceresinden giriverir onun kokusu. O kadar yakından geliyor gibidir ki koku, pencereyi açıp elinizi uzatsanız dokunabilirsiniz sanki kokunun geldiği ağaca. Ihlamur hem gölge veren ulu bir ağaçtır, hem de çiçeklerinden elde edilen çayı ve etrafa yaydığı nefis kokusuyla özel bir bitkidir. Kışın ise bizim evin vazgeçilmezidir o, çünkü kim en ufak bir soğuk algınlığı belirtisi gösterse, hemen limonlu bir ıhlamur çayı yapılır ve konulur önüne.

Bebekler için de pek yararlıdır ıhlamur... Ben büyüttüğüm üç çocukta gaz giderici, yatıştırıcı, göğüs temizleyici olarak çok faydalandım bu şifalı bitkiden. Siz de benim gibi doğadan gelen şifaya ve güzelliğe önem veriyorsanız, içine bir-iki karanfil, bir kabuk tarçın, 3-4 dilim elma veya elma kabuğu attığınız ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmeyin.

Kuskus pilavı (Mısır)

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı kuskus

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 10-12 adet arpacık soğanı

á 2 adet yeşil sivri biber

á 5 su bardağı sıcak su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yeşil biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Arpacık soğanları soyup her birini ortadan ikiye bölün. Zeytinyağını orta boy bir pilav tenceresine koyup kızdırın. Soğan ve yeşil biberi tencereye koyup karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine kuskusu ilave edip karıştırarak 1-2 dakika daha kavurun. Sıcak suyu da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Kısık ateşte, kuskus suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açıp henüz sıcak haldeyken tahta bir kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın ve pilavı havalandırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp en az 10-15 dakika daha bekletin. Servise sunarken üzerini ince kıyılmış maydanoz ve taze naneyle süsleyebilirsiniz.

Not: Aslında tipik bir Kuzey Afrika yemeği olan kuskus özel tencerede ve buharda haşlanır. Bu yemeğe safran, toz köri, zencefil gibi özel baharatlar katabilirsiniz. Bu yemek Mısır’da da çok popülerdir.

Pandispanyalı göçmen baklavası (Rumeli mutfağı)

Malzeme listesi

Baklava hamuru için;

á 2 adet yumurta

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 1 çay bardağı yoğurt

á 1 çay bardağı süt

á 2 çay kaşığı tozşeker

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı sirke

á 5,5 su bardağı un

Üzeri için;

á 250 gr. margarin

Açmak için;

á 1 su bardağı mısır nişastası

Pandispanya için;

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı soğuk süt

á 1 su bardağı un

á 1 su bardağı tozşeker

á 2 paket vanilya

Şerbet için;

á 3 su bardağı tozşeker

á 4 su bardağı su

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Koyulaşması için en az 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, süt ve tuzu yoğurma kabına koyup karıştırın. Üzerine tozşeker, sirke ve unu ekleyip elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru tezgahın üzerine alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Üzerini örtüp 20 dakika kadar dinlendirin. Yumurta ve tozşekeri derin bir kaba koyup şeker eriyinceye kadar çırpın. Unu ekleyip sütü de azar azar ilave ettikten sonra tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya devam edin. Vanilyayı da ekleyip karışımı 5 dakika daha çırpın. Dinlenen hamurdan eşit büyüklükte 20 adet beze yapın. Bezelerden 5 tanesini üst üste koyup, 35-40 santim çapında bir yufka elde edecek şekilde açın. Açtığınız yufkayı 35-40 santim çapında yağlanmış yuvarlak bir tepsiye serin. Bezelerin 5 tanesine daha aynı işlemi uyguladıktan sonra, tepsideki yufkanın üzerine serin. Üzerine kenarda bekletip ılık hale getirdiğiniz pandispanya hamurunu yayın. Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde açarak 2 yufka daha hazırlayın. Bu iki yufkayı pandispanyanın üzerine yerleştirin. Baklavayı dilimleyip, küçük bir tavada kızdırdığınız yağı, her tarafına gelecek şekilde üzerine yayın. Baklavayı, 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Fırından çıkarıp 30 dakika kadar kenarda bekletin. Şurubu ısıtın ve sıcak surubu ılık haldeki baklavanın üzerine gezdirin. Baklavanın şurubu çekmesi için 1-2 saat bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları