Ayran mevsimi

Önümüzdeki günlerde hava biraz soğuyacakmış söylenene göre ama şimdi pek günlük güneşlik günler yaşıyoruz.

Bir iki aya kalmaz güneş etkili yüzünü çevirir yine bize. Sonra gözlerini dikip yüzümüze bakacağı günler de gelir. İşte bu günlerde vücudumuz terleme yoluyla bol miktarda su kaybedecektir. İşte bu su kaybının sıvı alımıyla giderilmesi vücudumuzun sağlıklı olması için çok önemlidir. Uzmanlar yazın içeceğimiz sıvıların sodyum ve klorür açısından zengin olması gerektiğini vurguluyor ve ayranın yaz için ideal bir içecek olduğunu söylüyorlar. Üstelik ayranın tek özelliği sodyum ve klorür bakımından zengin olması da değil. Ana malzemesi olan yoğurt, sahip olduğu yoğurt bakterileri sayesinde kanserin önlenmesinde de etkili oluyor. Ayrıca aynı bakteriler, bazı tümör türlerinin büyümesini de engelliyor. Kalsiyum ve potasyum deposu olan yoğurdu yeterince tüketemeyenler için ise ayran biçilmiş kaftan. Çocukların yazın mutlaka ayran içmeleri gerekiyor, çünkü geleneksel içeceğimiz, kemik ve dişlerin sağlıklı bir şekilde oluşmasına yardımcı oluyor.

Sütlü enginar çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

5-6 adet konserve enginar

2 diş sarmısak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

6 çay kaşığı un

1 çay kaşığı tuz, karabiber

4 su bardağı süt

3 su bardağı su

1 paket hazır tavuk bulyon

1/2 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

1 çay kaşığı kırmızı pul ya da toz biber

Zeytinyağı orta boy bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Pirinç tanesi büyüklüğünde kıyılmış sarmısaklar ve tavla zarı biçiminde doğranmış enginarlar kızgın yağa aktarılıp tahta bir kaşıkla karıştırılarak 1 dakika kadar kavrulur. Üzerine un hemen serpiştirilip 1 dakika daha, unun kokusu gidinceye kadar kavrulur. Bir taraftan süt tencereye yavaş yavaş aktarılırken, bir taraftan da sürekli karıştırılmaya devam edilerek unun topaklanmaması sağlanır. Tuz, karabiber, su ve tavuk bulyon tableti de tencereye ilave edilip karıştırılmaya devam edilerek çorba kaynayıncaya kadar pişirilir. Çorba kaynamaya başlayınca karıştırma işlemi bırakılır ve ocağın altı hafifçe kısılır. Rendelenmiş beyaz peynir de eklenip tekrar karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika sonra çorba ocaktan alınıp varsa el blenderi yardımıyla çekilerek püre haline getirilir. Çorba kırmızı toz ya da pul biberle süslenip servise sunulur.

Not: Eğer temizlenmiş taze enginar kullanılacaksa rendelenerek kullanılır.

Cevizli mercimek salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı yeşil mercimek

3-4 adet yeşil taze soğan

2 demet dereotu

1 demet maydonoz

varsa 10-12 yaprak taze nane

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1-2 adet haşlanmış yumurta

1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Sosu İçin;

6 çay kaşığı zeytinyağı

5-6 yemek kaşığı elma sirkesi

(Üzüm sirkesi de kullanılabilir.)

1 çay kaşığı tatlı hardal

1 yemek kaşığı light mayonez

Mercimek orta boy bir çelik tencerede 8 su bardağı suyla haşlanır. (Düdüklü tencerede daha kısa sürede de haşlanabilir.) İyice yumuşayan mercimek süzülüp derin bir kaba aktarılır. Soğan, taze nane, dereotu ve maydonoz ayıklanıp incecik doğranır ve ılık mercimeğin üzerine ilave edilip karıştırılır. Haşlanmış yumurta soyulup, neredeyse kuru fasulye tanesi büyüklüğünde doğranır ve çekilmiş ceviz içiyle birlikte mercimeğe eklenir. Sosun hazırlanması için, zeytinyağı, sirke, hardal ve light mayonez derin bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Hazırlanan sos mercimek salatasının üzerine gezdirilir. İyice karıştırılıp salatanın sosu çekmesi için yarım saat kadar beklenir. Tekrar karıştırılıp ılık olarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları