Ateşte et 2 - Mangal

Dün insanoğlunun en doğal ritüellerinden biri olarak ateş yakmak ve ateşte et pişirmekten söz etmiştik.

Evet, ateşte yemek pişirmenin bizdeki adı mangal olmuştur geçmişten bugüne. Kömür ateşinin lezzeti ve bereketi, yani mangal, tarih boyunca Türk insanının vazgeçilmezlerinden olmuştur. ınsanımız onunla hem ısınmış hem de karnını doyurmuştur.
Efsanelerden bir tanesi mangalın bulunuşu için der ki: Nemrut, Babil Kulesi’ni inşa ederken, koskocaman bir bakır kap yaptırmış ve içini ağaç kömürü ile doldurtarak ateşinde ısınmıştır. Mangal işte böyle doğmuştur.
Isınmak ve yemek yemek insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından ikisi. O halde, bir şekliyle mangalın varlığı çok eskilere dayanıyor olsa gerek.
Türk insanının geleneksel yaşamında da mangalı görürüz. Mangallar sabah erkenden yakılır, üzerine kahve cezveleri sürülür, ardından yemekler oturtulur. Tabii bir taraftan da mangalın verdiği sıcaklıkla ısınılır.
Modern yaşamla birlikte mangal sadece hafta sonu keyfi için kullanılan bir araç haline gelse de ateşte pişen etin lezzetinden ödün vermeyen çok insan var...
Her türlü sakıncasına rağmen bu olağanüstü lezzetten vazgeçmek pek mümkün değil ama bu ritüeli ilkellik boyutuna (çevre koşulları ve birbirimize duymamız gereken saygı bakımından) taşımamak elimizde olsa gerek.

HAMSİ DOLMASI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 300-400 gr hamsi
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 adet limon suyu
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

İç malzemeleri;
* 1 demet dereotu
* 1 adet taze yeşil soğan
* 1 demet maydanoz

YAPILIŞI
İç malzemeleri için maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine yine ayıklanıp çok ince doğranmış yeşil soğanları katın. Tuz ve karabiberi serpip iyice karıştırıp, bir kenarda bekletin.
Hamsilerin kafalarını koparıp attıktan sonra kılçıklarını çıkarın. Bol suyla yıkayıp süzülmeleri için süzgeçte bekletin. İyice süzdüğünüz hamsilerin iki tanesini alıp açın. Balıkların birinin karın kısmına soğan, maydanoz ve dereotu karışımından 1 yemek kaşığı kadar koyun.
İki balığı derileri dışa gelecek ve kuyrukları karşılıklı olacak şekilde birbirine yapıştırın. Tüm balıklara aynı işlemi uygulayın.
Sıvıyağı geniş bir tencereye koyup her tarafına iyice yayın. Yağlanmış tencerenin içine hamsi dolmalarını yan yana ve üst üste dizin. En üste limon suyunu ve zeytinyağı gezdirip sıcak suyu tencerenin kenarından aktarın.
Balıkları orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Sonra ocağın altını kısıp, kısık ateşte 15-20 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Yazarın Tüm Yazıları