Yemek literatüründe kişniş olarak geçer ama Doğu Anadolu`da bazı yemeklerin vazgeçilmezi aşotudur bilinen adı...
Hem kendi başına yemeği yapılır, hem de örneğin ayran aşının en önemli çeşnisidir. Akrabası olan maydanoza benzer ama kendine özel bir kokusu vardır. Aşotunun çiçekleri olgunlaşınca, açık kahverengi bir tohum kılıfı taşıyan kokulu meyvelere dönüşür. Tohumlarından çay yapılabildiği gibi, sanayide de kullanım alanları vardır. Bu arada, hazır aşotunu anlatmaya başlamışken, kişniş şekerini de es geçmeyelim. Salamura aşotunu bilip de sevenler varsa, Eylül ayını beklemeleri gerekiyor çünkü aşotu salamurası için ideal zaman sonbahardır. Aşotu ayıklanır, bol suyla yıkandıktan sonra incecik kıyılır ve tuzlanarak bir iki saat kadar bekletilir. Tekrar yıkanıp iyice sıkılır ve küçük cam kavanozlara sıkıca, aralarına parça tuzlar serpileerek doldurulur. Buzdolabında en az iki yıl saklanabilir bu salamuralar...
Köfteli Gökçeada makarnası
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 12 dakika kadar haşlayın. Süzdüğünüz makarnanın suyundan 1/2 su bardağı kadar ayırın. Makarnayı aynı tencereye aktarıp üzerine zeytinyağını gezdirin ve karıştırın. Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine tuz ve karabiberi ekleyin ve yoğurun. Köfte hamurunun sertleşmesi ve kızarırken dağılmaması için buzdolabında bir saat kadar bekletin. Hazırladığınız harçtan fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapın. Köfteleri teflon tavada kızdırdığınız 4 yemek kaşığı sıvı yağda tavayı sallayarak 2-3 dakika kadar kızartın. Üzerine dövülmüş sarmısak, domates salçası ve rendelenmiş domates ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam ederken ayırdığınız makarna suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kuru fesleğeni ilave edip tuzunu kontrol edin. Tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra, hazırladığınız sosu haşlanmış makarnanın üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
á 1 paket makarna (küçük olmak şartıyla herhangi bir makarna türü kullanabilirsiniz)
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 250-300 gr az yağlı dana kıyma
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 diş sarmısak
á 4 yemek kaşığı sıvı yağ
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 2 adet orta boy domates
á 4 çay kaşığı kuru fesleğen
Patatesli Palmira salatası
8 kişilik
Malzeme listesi
á 5 adet orta boy patates
á 1 çay bardağı sıvıyağ
á 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
á 1 adet limonun suyu
á 1 adet orta boy havuç
á 1 adet taze yeşil soğan
á 1/2 demet maydanoz
á 1/2 demet dereotu
á 1 su bardağı doğranmış kırmızı lahana
á Ayrıca 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Kabuklu patatesleri iyice yıkayıp üzerlerine çıkacak kadar suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Hafifçe ılık hale gelince kabuklarını soyarak derin bir kapta ezip püre haline getirin. Zeytinyağı, limon suyu, tuz, pul biber ve karabiberi ilave edip karıştırın. Patates püresini üçe ayırıp birinci parçayı, kabuklarını soyup rendelediğiniz havuçla iyice karıştırın. İkinci parçayı, başka bir kapta, çok ince doğradığınız yeşil soğan, maydanoz ve dereotuyla karıştırın. Üçüncü parçayı da çok ince kıydığınız kırmızı lahanayla karıştırın. 25-30 santim çapında olan ortası delik bir kek kalıbının içini alüminyum folyoyla kaplayıp folyoyu 2-3 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayın. Kırmızı lahanalı karışımı, kalıba, bastırarak yayın. Üzerine havuçlu karışımı, en üste de maydanozlu karışımı yayın. Üzerini düzeltin. Yaklaşık 2-3 saat buzdolabında bekletip servis tabağına ters çevirin. Alüminyum folyoyu sıyırdıktan sonra mayonezle süsleyerek servise sunun.