Arpanın başına gelenler

Almanların ulusal içkisi olarak da anılan biradan bahsedelim dedim bugün.

Biranın, tahılların ve özellikle de arpanın mayalanmasıyla yapılan bir alkollü içecek olduğunu bilmeyen yoktur. Ama nasıl yapılıyor? Öncelikle, arpa taneleri ayıklanır ve suyla ıslatılarak çimlendirilir. Çimlenme süresi 40 ile 80 saat arasında değişir ve sonunda taneler yüzde 50 oranında su çeker. Nemden arınması için arpanın sıcak havayla kurutulması sağlanır. Bu arpa değirmenlerde öğütülerek un haline getirilir. Un haline getirilen arpaya iki misli sıcak su katılır. Sıcak suyla bekleyen arpadaki nişasta enzimler sayesinde çözünebilir karbonhidrata dönüşür. Bu şekerler de bira mayası halini alır. Mayalanma tamamlandığında karışım süzülür ve şıra ortaya çıkar. Şıranın dışında kalan küspe de hayvan yemi olarak kullanılmak üzere kenara ayrılır. Şıraya gelince, biranın türüne bağlı olarak değişen miktarlarda şerbetçiotu katılarak 2,5 saat kadar kaynatılır. Zaten biraya o acımsı tadı veren de içine katılan bu şerbetçiotudur. Bu kaynatma işlemi sonunda şıra mikroorganizmalardan arınır, içindeki bazı proteinler çöker ve tanen gibi ince tortular ayrılır. Yani bira artık istenen kıvama, acılığa gelmiştir. Elde edilen şıra istenen sıcaklığa getirildikten sonra saf bira mayasıyla mayalanarak açık ya da kapalı mayalanma tanklarına alınır. Mayalanma tanklarında içindeki mayayla yeteri kadar bekleyen şıra, bira halini almıştır ve içilmeye hazırdır.

Çiğköfte

Malzeme listesi

á 500 gr. yağsız kuzu eti

á 2 su bardağı köftelik ince bulgur

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası

á 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

á 1 demet maydanoz

á 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber

á 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

á 2 adet orta boy domates

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

8 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Kırmızı pulbiberi 2 yemek kaşığı suda bekletin. Yağsız kuzu etinin sinirlerini temizletip kasapta 3 kez çektirin (çiğköfte için kullanacağınız kıyma yağsız olmalı). Bulguru geniş bir tepsiye koyduktan sonra üzerine rendelenmiş domates ve rendelenmiş soğanı ekleyip 5 dakika kadar bekletin. Biber ve domates salçasını ilave edip hiç su katmadan yoğurmaya başlayın. Malzemeleri elinizi arada sırada soğuk suya batırarak 10 dakika yoğurun. Çekilmiş kıymayı da ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Suda beklettiğiniz pul biberi ve zeytinyağını da aktardıktan sonra 10 dakika daha yoğurup tadına bakın. Bulgur iyice yumuşayıp et diğer malzemelere karışınca elinizi sıvıyağa batırıp çiğköfte harcından parçalar koparın. Parçalara avuçlarınız arasında şekil verin. Köfteleri servis tabağına alıp kıyılmış maydanoz ve marul yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Ailemizin peynirli ekmeği

Malzeme listesi

á 2 yemek kaşığı kuru toz maya

á 2 adet kesmeşeker

á 1 su bardağı ılık süt

á 1 su bardağı ılık su

á 100 gr. bitkisel margarin (eritilip ılıtılmış olmalı)

á 1 tatlı kaşığı tuz

á Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

á 6 su bardağı un

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Ilık süt, kesmeşeker ve mayayı yoğurma kabına koyup elinizle karıştırın. Sütün üzerinde kabarcıklar oluşuncaya kadar, yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Üzerine, 1 su bardağı ılık suyu ve eritip ılıttığınız margarini ekleyin. Tuz ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip elinizle karıştırmaya devam edin. Unu bir tel süzgeçten geçirerek yavaş yavaş malzemeye ilave edin. Yaklaşık 3-4 dakika, elinize yapışan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru tezgahın üzerine alıp 1 çay bardağı kadar unu hamurun üzerine serpiştirerek yoğurmaya devam edin. Hamuru ikiye bölüp yumuşak margarinle yağlanmış derin kalıplara yerleştirerek oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Dikdörtgen şeklindeki kek kalıbı bu iş için çok uygundur. Kabaran hamurların üzerine, bulamaç haline getirdiğiniz 1 yemek kaşığı un ve 1 su bardağı su karışımından sürün. İsterseniz üzerine bastırarak aralıklı olarak iri ceviz parçaları koyun. 30 dakika daha bekletip iyice mayalanmasını sağlayın. Diğer taraftan, fırına dayanıklı alüminyum, seramik ya da bakır bir kaba su koyup fırının en alt rafına yerleştirin. Böylece ekmekler buharla pişecek ve yumuşak olacaktır. Ekmekleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları