Ardıç kuşu sayesinde

Ardıç denince aklınıza kuş mu geliyor, bitki mi? Aslında ikisi birbirine göbek bağıyla bağlıdır. Çünkü ardıç ağacı, ardıç kuşu olmadan çoğalamaz. Nasıl mı? Hemen anlatalım...

Haberin Devamı

Tohumlarını yere döken ardıç ağacı, sabırla bu tohumların ardıç kuşu tarafından yenmesini bekler.
Ardıç kuşu gelip bu tohumları yediğinde ağacın da üreme süreci başlamış olur. Çünkü tohumların kabuğu ancak kuşun sindirim sisteminde açılabilir.
Sindirimin son aşaması olan dışkılama gerçekleştiğinde ardıç ağacı da çoğalmış olur.
Çoğalma süreci bu kadar karmaşık olan ardıç, idrar söktürücü, kas ağrılarını dindirici ve antiseptik özelliği nedeniyle bazı deri hastalıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir.
Ardıç meyveleri bol miktarda C vitamini barındırır ve nefes kokularını yok eder. Meyve olarak tüketilebileceği gibi toz haline getirilip suyla karıştırılarak da içilebilir.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Ardıcın şifa verici olma sebeplerinden biri de içerdiği uçucu yağlardır ve bu yağlar sıcak suyla birlikte yok olup gider.
Bu yüzden eğer toz halinde kullanılacaksa soğuk suyla karıştırılması gerekir.

Haberin Devamı

SEBZELİ ÇİN PİLAVI

Öncelikle, pirinci yıkadıktan sonra süzüp orta boy bir tencereye koyun. Üzerine ılık su ve sirkeyi ekleyip orta ateşin üzerinde haşlanmaya bırakın. Eğer evinizde buharlı pişirme tenceresi varsa, pirinci buharda da pişirebilirsiniz.
Sebze harcı için derin bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Dövülmüş sarmısakları, soyup uzunlamasına doğradığınız soğanları ekleyip 2-3 dakika kavurun. Uzun uzun dilimlediğiniz havuçları da hemen ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin.
Uzunlamasına 0,5 cm kalınlığında dilimlediğiniz kabakları da ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun. Son olarak soya sosunu ekleyip nişastayı ve toz şekeri serpiştirin.
Yüksek ısılı ateşte 4-5 dakika karıştırarak soteleyip ocaktan alın. Haşladığınız pilavı süzün. Birkaç kez soğuk sudan geçirerek nişastasını akıtın. Hazırladığınız sebzeli harcın içine, süzdüğünüz pilavı ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Malzeme listesi

-  2 su bardağı baldo pirinç (Veya evinizdeki herhangi bir pirinç türü.)
-  5 su bardağı ılık su
-  3 yemek kaşığı sirke
Sebze harcı için
-  4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
-  2 diş sarmısak
-  2 adet orta boy kuru soğan
-  2 tatlı kaşığı nişasta (Buğday ya da mısır olabilir.)
-  2 adet orta boy havuç
-  1 adet orta boy kabak
-  3 yemek kaşığı soya sosu

Yazarın Tüm Yazıları