Antakya iftarı

Ev yapımı dayanıklı yiyecekler denince aklınıza neler gelir? Turşu ve konserveler dışında elbette.

Haberin Devamı

İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır. “Antakya mutfağının hayranıyım. Müthiş bir kültür mozaiği olan Antakya mutfağında Ermeni, Fransız ve Arap yemekleri mevcut. Tüm dünya Antakya mutfağını görsün duysun isterim. ‘Bereketli Hilal’ bölgesi denilen yukarı Mezopotamya ve Doğu Akdeniz bölgesi, yabani zeytin ağacının ilk kez ehlileştirildiği yer olarak kabul edilmektedir. Bu bölgenin en kadim yerleşim merkezlerinden biri de Antakya ve ilçeleridir.

Patatesli çiğköfte
MALZEMELER

Antakya iftarı

* 1 su bardağı ince bulgur (esmer de olabilir)
* 1 su bardağı sıcak su
* 3 adet orta boy haşlanmış patates
* 3 dal taze soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon kırmızı toz biber
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 çay bardağı zeytinyağı k 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi (arttırabilirsiniz).

Haberin Devamı

Kıymalı sos için (isteğe bağlı):
* 150-200 gr yağsız dana kıyma
* 1 yemek kaşığı tereyağı veya 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* Varsa 3 yemek kaşığı fıstık içi
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber.

YAPILIŞI

Derin bir kabın içine bulguru koyup, sıcak suyu aktarıp karıştırın ve 5 dakika bekletin. Haşlanmış patatesleri püre haline getirin ve bulgurun içine katın. Tuz ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın. 4-5 dakika sonra salçalar, zeytinyağı ve nar ekşisini, incecik kıyılmış yeşillikleri ilave edip tekrar 5 dakika daha yoğurun. Kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çiğköfte gibi sıkarak bir tabağa dizin. Kıymalı sos için bir tavaya kıyma ve yağları koyun. Kısık ateşte ezerek, tane tane yapmaya çalışarak kıymayı en az 15 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve fıstığı katıp karıştırın. Köftelerin üzerine gezdirip servise sunun.

Ayvalı zengil yemeği
MALZEMELER

Antakya iftarı

Haberin Devamı

Köfte için:
* 1 su bardağı ince bulgur
* ½ su bardağı sıcak su
* 200 gr köftelik yağsız dana kıyma
* 1 adet ufak boy kuru soğan
* 1 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı un (kıyma yağlı ise 2 yemek kaşığı ekleyin)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon.

Ayrıca:
* 1 adet orta boy ayva
* 1 adet orta boy havuç (mor havuç öneririm)
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* Varsa 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 7-8 su bardağı sıcak su

Sosu için:
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı)
* 3 diş dövülmüş sarmısak
* 1 Türk kahve fincanı nar ekşisi (yoksa 1 limonun suyu)
* 1 yemek kaşığı nane.

YAPILIŞI

Önce köfte için derin bir kabın içine bulguru koyup, sıcak suyu ekleyip karıştırın ve 10 dakika bekleyin. Rende soğan, kıyma, yumurta, un, tuz ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayın. Bu köfte uzunca yoğurulmalı ve macun kıvamına gelmeli. Yoksa pişerken dağılabilir. İsterseniz köfte harcını robotta çekerek daha hızlı hazırlayabilirsiniz. Köfte harcından vişne kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve biraz un serpilmiş bir tepside biriktirin. Ayvayı soymadan, havucu ise soyarak tavla zarı şeklinde doğrayın. Orta boy bir tencereye zeytinyağı, ayva ve havucu koyun. Orta ısılı ateşte karıştırarak 2 dakika kavurun. Salçayı katıp, sıcak suyu ilave edin. Çorba suyu kaynayınca hazırladığınız köfteleri ve haşlanmış nohudu ekleyin. Tuz da katabilirsiniz. Köfteler yaklaşık 12-15 dakika sonra pişmiş olacaktır, ocaktan alabilirsiniz. Sos için bir tavaya zeytinyağı ya da tereyağını koyun. Sarmısak, nar ekşisi veya limon suyu ve kuru naneyi ekleyin. Sosu orta ısıda 2-3 dakika pişirip yemeğin üzerine gezdirin. Sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları