Annemin günü

Annem yemeği çok sever. Hem yapmasını, hem yemesini.

Benim mutfağı bu kadar sevmemin belki de ilk sebebi annemin bu sevgisidir. İnsanın bir işi yapmaktan aldığı zevk de doğal olarak yaptığı işe yansır ya; benim annemin yemekleri enfestir. Tamam, herkes kendi annesinin yemeklerine bayılır, nereye gitse o yemekleri özler, ama bazı durumlar vardır ki istisnadır. İşte annemin elinin lezzeti de o istisnalara örnektir. Yemek yapıp yedirmek kadar, yapılan yemeği yemesini de pek sever, o kadar ki neredeyse vazgeçilmez yiyecekleri vardır. Mesela bir göçmen yemeği olan ’kaçamak’a annem bayılır. Hele benim de lezzetine doyamadığım muhteşem tahin-pekmez ikilisine hiçbir zaman karşı koyamaz. Bir de karpuz-peynir, pilav-yoğurt-üzüm ya da helva-ekmek gibi grupları vardır ve çok kolay hazırlanan yiyecekler olmalarına rağmen, onların olduğu sofralara ziyafet muamelesi yapar. İnsan durup dinlendiği anlarda, yakınında olan insanların, yine bu yakınlık nedeniyle, hayatındaki önemli yerini unuttuğunu fark ediyor. Bugün benim durup dinlendiğim bir gün. Bugün benim annemin günü. Ya sizin?

Tavuklu saç kavurma

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet tavuk göğüs eti

á 4 adet yeşil sivri biber

á 2 adet kırmızı dolmalık biber

á 2 adet orta boy havuç

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, nane

Tavuk etlerini tavla zarı formunda küçük küçük doğrayıp saca ya da teflon tavaya koyun. Üzerine zeytinyağı, rendelenmiş soğan ve tuzu ekleyip orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak, tavuk suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 10 dakika kavurun. İncecik doğradığınız yeşil biber ve kırmızı biberi, kibrit çöpü formunda doğradığınız havucu ilave edin. Kuru kekik ve naneyi de serpip 20 dakika karıştırarak kavurduktan sonra ince yufka ekmekle servis yapabilirsiniz. Pul biber ilave ettikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Kestaneli sütlü pilav

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 300 gr kestane

á 1 çay kaşığı tarçın

á 50 gr tereyağı

á 2 su bardağı pirinç

á 3 su bardağı su

á 2 su bardağı süt

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 çay kaşığı tuz

Kestaneleri, üzerlerini bıçağın ucuyla yararak 1 yemek kaşığı tozşeker koyduğunuz 10 su bardağı soğuk suda 30 dakika kadar bekletin. Süzüp bir kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız kestaneleri teflon tavada ya da fırında pişirin. Kabuklarını soyup bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, su ve sütü orta boy bir tencereye aktarın. Sıvıyağı ekleyip tuzu serptikten sonra orta ısılı ateşte kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlar başlamaz, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Arada sırada karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilavı ocaktan alıp en az 20 dakika kadar dinlendirin. Kestaneleri ortadan ikiye bölün. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine kestaneleri ilave edin. Tarçını da serptikten sonra karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Kestaneleri tenceredeki yağla birlikte dinlenmiş olan pilavın üzerine aktarın. Pilavı aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın. Ilık hale gelmesini bekleyip servis yapın. Bu pilav özellikle hindi etinin yanında iyi olur.
Yazarın Tüm Yazıları