Çocukluğumda bizim evde tenekelerle gönderilen et kavurmaları ve fırınlanmış kemikler olurdu. Annem kışın, yağ küleklerini ve kavurma tenekelerini balkona dizer, yanına da kendi yaptığı turşuların bulunduğu bidonları sıralardı.
Bütün sebze yemeklerimiz kavurma ile pişer, çorbalar içinse kurutulmuş, fırınlanmış kemiklerin suyu kullanılırdı. Yine memleketten gönderilen köy tavuğu ve o çok yağlı kazlar vardı. Ben en çok, o yumuşacık ve bol etli tavukların boynunu kemirmeye ve göğsünün içindeki ufak ciğerlerini yemeye bayılırdım. Zaten bu kadar kalabalık bir ailenin üyesi olunca insana çoğu kez tavuğun boyun kısmını kemirmek kalır!
Bir taraftan, sağlıklı yemeklerin "moda" olduğu bu günlerde tavuk ve hindi eti tüketiminin arttığını gözlemlerken bir yandan bizim "eski toprakların", yani, annemin ve kayınvalidemin kırmızı etten vazgeçemediklerini görüyorum. Onlara, yeterince kırmızı et yediklerini, artık sağlıklarını düşünmeleri gerektiğini ve bolca, tavuk, balık tüketmelerinin daha sağlıklı olduğunu her fırsatta söylüyorum.
Patatesli yaz salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
4 adet yumurta (katı haşlanmış)
4 adet patates (haşlanmış)
2 adet yeşil soğan
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Sosu için
2 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Mayonez, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu cam bir kapta; çırpma teli yardımıyla iyice çırpıp bir kenarda bekletin. Haşlanmış patatesleri küp küp doğrayın. Patatesler soğumadan hazırladığınız sosu üzerine aktarıp iyice karıştırın. Ilık hale gelmesi ve sosu iyice çekmesi için bekleyin. Diğer taraftan, maydanozu ince ince doğrayın. Yeşil soğanı da ince halkalar halinde doğrayıp, maydanoza ilave ettikten sonra karıştırın .Karışımı patatesin üzerine ilave edip servis tabağına alın. Üzerini haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyin. Yumurta sarılarına kırmızı tatlı toz biber serpiştirip servise sunun.
Karışık meyveli krema
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 paket toz kremşanti
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı tatlı süzme yoğurt
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı bal
Üzeri için
10 adet çilek veya erik (incecik doğranmış)
10 adet kayısı (incecik doğranmış)
10 adet kiraz veya kivi
1 yemek kaşığı limon suyu
Çilek, kayısı ve kirazı bir kaseye alıp üzerinde limon suyu gezdirdikten sonra karıştırın. Meyveleri buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, kremşanti ve soğuk sütü derin bir kaba aktarıp mikserle koyulaşıncaya kadar çırpın. Yoğurt, vanilya ve balı da ekleyerek çırpmaya devam edin. Meyvelerin yarısını kremaya ekleyerek kaşıkla karıştırıp kaselere paylaştırın. Kalan meyvelerle üzerlerini süsleyerek servise sunun.