Masallarda derler ya “Kırk gün kırk gece süren düğünle evlenip sonsuza kadar mutlu oldular” diye...
Belki kırk gün kırk gece sürmez Anadolu’da düğünler, ama iki ya da üç gün süren düğünler hâlâ vardır. Hatta, eskiden bir hafta süren düğünler olurmuş Anadolu’nun çeşitli yörelerinde... Düğünler, özellikle Anadolu’da, geleneklerin önemli bir parçasıdır ve eğlenceli bir olaydır iki insanın hayatını birleştirmesi. Ancak düğünün eğlence kısmı bitip, gelinin kız evinden çıkarılacağı son güne gelindiğinde herkesi hüzün kaplar. Oğlan evinden gelenler gelini almadan önce gelinin beline kırmızı bir kuşak bağlarlar. Sonra da gelin arabaya ya da faytona bindirilip oğlan evine götürülür. Bu arada, kız evinde de oğlan evinde de gelen misafirler için sofralar kurulur. Bu sofralarda genellikle ağır yemekler vardır. Ayrıca oğlan evine, kızla birlikte baklava, şerbet, kurabiye, su böreği, kızarmış tavuk, pilav gibi yiyecekler gönderilir. Bu, kız annesinin gelinle damada gerdek gecesi için yaptığı bir jesttir. Düğün yöresel farklılıkların en çok öne çıktığı törenlerden biridir ve bu yöresel farklılıklar yeme-içme kültürünü de yakından ilgilendirir. Bu yüzden Anadolu’daki düğünlerde yapılan yemeklerden bahsettiğimiz bu yazıda çok genel bir resim çizdiğimizi söylemek zorundayız.
Yoğurtlu Girit kavurması
MALZEMELER · 1 kg kuşbaşı kuzu eti (oğlak ya da koyun eti kullanmanızı öneririm) · 1 çay bardağı sızma zeytinyağı · 1 adet büyük boy kuru soğan · 1 tatlı kaşığı tuz Sos için; · 500 gr süzme yoğurt · 2 tepeleme yemek kaşığı un · 2 adet yumurta · 1 adet limonun suyu · 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru kekik, nane · 1 su bardağı et suyu
Yapılışı Giritliler bu yemekte oğlak ya da koyun etini daha çok kullanırlar. Ancak bu yemeğe kuzu eti de yakışır. Eti 6 su bardağı soğuk suyla bir tencereye koyun. Soğanı soyup ortadan ikiye bölün ve tuzla birlikte tencereye aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp (düdüklü tencere de kullanabilirsiniz) etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurt, limon suyu, yumurta, un, tuz, karabiber, kekik ve naneyi bir kaseye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Haşladığınız etin suyundan 1 su bardağı kadarını ekleyip tekrar çırpın. Haşlayıp süzdüğünüz eti geniş bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında iyice kızarıncaya kadar, en az 8-10 dakika kavurun. Üzerine hazırladığınız yoğurtlu sosu aktarıp karıştırın. Kısık ateşin üzerine oturtup arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. ısterseniz incecik kıyılmış dereotu ya da maydanozla süsleyin. Yanında haşlanmış patates, pilav ya da püreyle servise sunun.