Anadolu’da düğün

Masallarda derler ya “40 gün 40 gece süren düğünle evlenip sonsuza kadar mutlu oldular” diye.

Belki 40 gün 40 gece sürmez Anadolu’da düğünler, ama iki ya da üç gün süren düğünler hâlâ vardır. Hatta, eskiden bir hafta süren düğünler olurmuş Anadolu’nun çeşitli yörelerinde... 

Düğünler, özellikle Anadolu’da, geleneklerin önemli bir parçasıdır ve eğlenceli bir olaydır iki insanın hayatını birleştirmesi... Ancak düğünün eğlence kısmı bitip, gelinin kız evinden çıkarılacağı son güne gelindiğinde herkesi hüzün kaplar. Oğlan evinden gelenler gelini almadan önce gelinin beline kırmızı bir kuşak bağlarlar. Sonra da gelin arabaya ya da faytona bindirilip oğlan evine götürülür.

Bu arada, kız evinde de oğlan evinde de gelen misafirler için sofralar kurulur. Bu sofralarda genellikle ağır yemekler vardır. Ayrıca oğlan evine, kızla birlikte baklava, şerbet, kurabiye, su böreği, kızarmış tavuk, pilav gibi yiyecekler gönderilir. Bu, kız annesinin gelinle damada gerdek gecesi için yaptığı bir jesttir.
Düğün yöresel farklılıkların en çok öne çıktığı törenlerden biridir ve bu yöresel farklılıklar yeme-içme kültürünü de yakından ilgilendirir. Bu yüzden Anadolu’daki düğünlerde yapılan yemeklerden bahsettiğimiz bu yazıda çok genel bir resim çizdiğimizi söylemek zorundayız.

Cevizli Abana tatlısı

10 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 30 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 8 su bardağı un
* 250 gr. margarin
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı ılık su
* 1 paket kabartma tozu
* 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için;
* 2 su bardağı ceviz içi
* 1 su bardağı pekmez
şurubu için;
* 3 su bardağı tozşeker
* 3 su bardağı su

YAPILIŞI
İç harcını hazırlamak için, cevizleri irice dövüp pekmezle karıştırın. şurubu hazırlamak için; 3 su bardağı suyu ve toz şekeri orta boy bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra şerbeti ocaktan alın ve ılınması için bir kenarda bekletin. Hamuru hazırlamak için, margarini bir tavada eritip ılık hale gelmesini bekleyin. Sıvıyağ, ılık su, tuz ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Ilınan margarini de aynı kaba aktarın. ıçine yavaş yavaş un ilave ederek, kulak memesinden sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini hafif nemli bir peçeteyle kapatarak oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapın. Her birini yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların üzerine cevizli pekmezden ikişer üçer yemek kaşığı kadar yaydıktan sonra sararak rulo haline getirin. Rulo haline getirdiğiniz hamurları 3-4 santim kalınlığında parçalar oluşturacak şekilde kesip tepsiye yerleştirin. Hamurları 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ılık haldeki şurubu gezdirin. Tatlının şurubu çekmesi için 15-20 dakika bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları