Amerikan mutfağının kısa tarihi

Amerikan mutfağı denince aklımıza önce ‘fast food’ geliyor değil mi?

Haberin Devamı

Hani şu çocuklarımızın bayıla bayıla yedikleri, bir çırpıda hazırlanıp hemen yenen yemekler. Ne kadar onlara sağlıklı yemekler yedirmeye çalışırsak çalışalım, hamburger deyince akan sular duruyor. Aslında endişe etmekte pek de haksız sayılmayız. Amerikan halkının yaklaşık yüzde yirmi beşi aynı dertten muzdarip: Obezite.

Amerika çok sonra keşfedilmiş bir kıta olduğundan, kıtaya ait binlerce yıllık bir yemek kültüründen bahsetmek pek mümkün değil. Kıtaya özellikle Avrupa’dan giden insanlar doğal olarak kendi yemek kültürlerini de beraberlerinde götürmüşler. Yani, öyle tek bir Amerikan mutfağından söz etmek pek de mümkün değil.
Özellikle son zamanlarda ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen obeziteyi aşmak için insanlar başka ülkelerin mutfaklarını denemeye başladılar.
Peki ya ondan önce? Kıtanın yerlileri olan Kızılderililerin yemek kültürü nasılmış dersiniz?

Doğayı kendine uydurmak yerine, kendini doğaya göre şekillenmeyi tercih eden Kızılderililer doğada buldukları otlarla ve çeşitli av hayvanlarıyla besleniyorlarmış. Doğal yaşamın ve beslenmenin doruklarından hamburger, cips ve kolaya... Kıtanın bundan sonraki yemek tarihi nasıl yazılacak bakalım.

Haberin Devamı

ÇİÇEK BAMYA ÇORBASI

250 gr taze çiçek bamyaÂ
· 1 adet dilimlenmiÅŸ limon (nohut büyüklüğünde 1-2 adet limontuzu) · 250-300 gr kuzu kuÅŸbaşı eti  (neredeyse tavla zarı büyüklüğünde doÄŸranmış olmalı)Â
· 25-30 gr tereyağı  (taze kaymak da kullanabilirsiniz) · 3 adet orta boy kuru soÄŸan  · 1 yemek kaşığı domates salçası  (yarım yemek kaşığı domates, yarım yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz) · 8-10 su bardağı et suyu ya da sıcak suÂ
· 1 çay kaşığı tuz  · 2 yemek kaşığı limon suyu ya da koruk suyu

YAPILIÅžI

Bamyaları temiz bir bezin arasına alıp tüylerinin dökülmesi için ovun. Dörde böldüğünüz limonu ya da limon tuzunu koyduğunuz suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız bamyanın suyunu süzüp iplerini çıkarın. (bu işlem bamyanın sümüklenmesini engeller)

Eti ve tereyağını orta boy bir tencereye koyup tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun. ıncecik kıydığınız soğanları ilave edip karıştırarak soğan sararıncaya kadar, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.

Salçayı ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Et iyice yumuşayıncaya kadar, 30 dakika pişirip tuzu atın. Suyu azalmışsa su ilave edip bamyaları ve limon suyunu aktarın, kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın. Kısık ateşte, bamya iyice yumuşayıncaya kadar, 20-30 dakika kadar pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları