Amerikalılar hurmayı sevdi

Hurmayı, çocukken yalnızca hacca gidenlerin getirebileceği bir yemiş sanırdım.

Anneannem hacca gidip geldiğinde bavulundan zemzem suyu, ipek kumaşlar, seccadeler ve tespihlerle birlikte hurma da çıkardı. Hálá o hurmaları ne kadar iştahla yediğimi hatırlıyorum. Sonradan hurmanın sadece Ortadoğu’da yetişen bir bitki olmadığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. İlk kez Basra Körfezi yakınlarında yetiştirilen hurma, her zaman Ortadoğu’nun ekonomisinde büyük rol oynadı. Gelelim bizim "Hacca giden anneannelerin getirdiği" bitkinin Amerika’ya kadar nasıl ulaştığına. Bu sorunun cevabı aslında tam beklediğim gibi. 19. yüzyıl başlarında tüccar İspanyollar, hurmayı Amerika’ya taşımış. Bu kadar besleyici ve lezzetli bir yemişi keşfeden Amerikalılar dururlar mı, hemen başlamışlar hurma yetiştirmeye. Amerika’da o gün bugündür çoğunlukla Meksika çevresinde olmak üzere hurma yetiştiriliyor. Hurma, Amerikalılar tarafından benimsenen Ortadoğu bitkilerinin ne ilki ne de sonuncusu. Yani Amerikalılar, Ortadoğu’nun sadece petrolüyle değil, yiyecekleriyle de pek sıkı fıkılar aslında.

Bezeli Ziyafet

Parfesi


2 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 3-4 adet orta boy beze

á 2 adet yumurta

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 paket vanilya

á 1 poşet toz kremşanti

á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1 yemek kaşığı neskafe

á 1 su bardağı soğuk süt

En fazla 20 santim çapında olan derin bir cam ya da porselen kabın içine streç film ya da temiz bir buzdolabı poşeti serip uçlarını kabın dışına sarkıtın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırptıktan sonra vanilyayı ekleyin. Bir dakika daha çırpıp bir kenarda bekletin. Toz kremşanti ve kakaoyu başka bir derin kaba aktarıp üzerine soğuk sütü ekleyin. Varsa neskafeyi de ilave edip karıştırın. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika, katılaşıncaya kadar çırptıktan sonra çırpılmış yumurtaları aktarıp mikserle çırparak malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız parfe karışımının yarısını parfe kabına aktarın. Üzerine elinizle parçaladığınız bezeleri (beze yerine herhangi bir bisküvi çeşidinden 3-4 adet kırabilirsiniz)serpiştirin. Kalan parfeyi de üzerine aktarıp buzdolabının derin dondurucusunda en az 4-5 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız parfeyi servis tabağına ters çevirip üzerindeki naylonu sıyırın. Parfeyi oda sıcaklığında birkaç dakika bekletip dilimleyerek servise sunun. Üzerine bol miktarda kakao serpin. İsterseniz üzeri için 1 su bardağı çilek ya da frambuaz ve 2 yemek kaşığı pudra şekerini robotta çekebilir ve üzerine gezdirebilirsiniz.

Peynirli Patlıcan Kroket

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy kemer patlıcan (çapı en az 5 santim olmalı)

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Kızartmak için;

á 2 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4-5 yemek kaşığı galeta unu

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

Patlıcanları alacalı formda (çizgili) soyun. Yaklaşık 4 santim kalınlığında halkalar elde edecek şekilde dilimleyip bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Acı suyu çıkan patlıcan dilimlerini sudan çıkarıp yıkadıktan sonra süzün. Kağıt havluyla kurulayıp tam ortadan kesin ama dibinden koparmayın. Hazırladığınız patlıcan dilimlerinin içlerine birer tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri koyup üzerlerine hafifçe bastırarak bir kenarda bekletin. Yumurtaları bir kaseye kırıp üzerine tuz ve karabiberi serptikten sonra çatal yardımıyla iyice çırpın. Galeta ununu da başka bir tabağa yayın. Peynirli patlıcan sandviçlerini önce yumurtaya, sonra da galeta ununa batırın. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Patlıcan dilimlerini kızgın yağda önlü arkalı altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kızarttığınız patlıcanları kağıt peçete serilmiş bir tabağa alıp yağını emdirin. Salata yanında ya da aperatif olarak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları