Aman yesin de ne yerse yesin

Bazen gözümün önüne ikizlerimin daha küçük oldukları dönemler geliyor.

Haberin Devamı

Hatta bazen bu sahnelerde ne kadar yanlış davrandığımı görüyorum.

Örneğin rahat etmek için ikizlerin 3 yaşlarına kadar biberonla süt içmelerine izin vermiştim. Oysa biberonla beslenme, çocukların diş ve damak yapısının oluşmasında olumsuz bir etkiye sahip. Bu beslenme şekli, çok daha erken bir dönemde terk edilmeliydi.

Kolayı çocuklardan uzak tutmaya çalıştık ama mayonez ve ketçap için aynı kararlılığı sergileyemedik. Sanırım tüm bu hataların temelinde “Yesinler de ne yerlerse yesinler” düşüncesi yatıyordu.

Gerçi ketçap ve mayonez gibi birtakım gıdalardan çocukları uzak tutmak o kadar da kolay olmuyor ama bu tür gıdaları ne kadar geç tadarlarsa o kadar az yemiş oluyorlar.

Bilim adamları da çocuğun ilk üç yılda edindiği beslenme alışkanlığının çok önemli olduğunu ve hayatlarının devamında büyük ölçüde bu alışkanlıkların süreceğini söylüyor. Çocukların damak zevkleri de bu erken çocukluk döneminde gelişiyor aslında.

Araştırmalar, yiyeceklere duyulan aşırı isteğin kişinin biyokimyasıyla ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor.

Çocuklarımıza erken yaşlarda besleyicilik değeri yüksek olan gıdalar vermek, beslenme alışkanlıklarını bu yönde etkiliyor. Bu alışkanlık ileride de devam ediyor.

Yani bebeklik dönem-lerinden başlayarak çocuk-larınıza ne yedirdiğiniz, onların ileriki yaşlarında nasıl besleneceklerini belirler.

Haberin Devamı

BADEMLİ ÜZÜMLÜ PİLAV

· 1 su bardağı pirinç
 (Lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
 (1 yemek kaşığı sıvı bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
· 1,5 su bardağı  sıcak et suyu
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan soyulmuş badem
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekirdeksiz kuru üzüm
· ½ çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Bademler kabukluysa, bol sıcak suda yarım saat beklettikten sonra kabuklarını soyun. Soyduğunuz bademleri küçük bir teflon tavaya koyup orta ısılı ateşte, yağ eklemeden tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Üzerleri hafifçe sararan bademleri ocaktan alıp bir kenarda bekletin. (ısterseniz bademleri fırında da kavurabilirsiniz.)

Üzümleri ılık suda 20 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan pirinci derin bir kaba koyup üzerine 4-5 su bardağı kaynar su aktardıktan sonra 1 çay kaşığı da tuz atın. Pirinci kaynar suda yarım saat kadar bekletip süzün. Bol suyla tekrar yıkayıp süzün.

Zeytinyağını orta boy bir teflon tencerede, orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ kızmaya başlar başlamaz pirinci tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pirinç nişastasını dışarı verinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tuzu da ekledikten sonra orta ısılı ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.

Pirinç suyunu iyice çekince, ocağın altını mum ışığı kadar kısıp üzerine suyunu süzdüğünüz üzümleri ve kavurduğunuz bademleri aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Tencerenin kapağını açmadan, pilavı en az 20-30 dakika dinlendirin. Servis yapmadan önce aşağıdan yukarıya doğru karıştırın.

Yazarın Tüm Yazıları