Ekmeği çok tüketen bir millet olduğumuzu artık hemen hepimiz biliyoruz. Özellikle Anadolu’da sofranın baş tacıdır ekmek. Sofraya her şeyden önce getirilir ve genellikle yemeğin suyuna banılarak tüketilir.
Örneğin Almanya’da durum bizdekine pek de benzemez. Sadece kahvaltıda ekmek yiyen Almanlar, ekmeği bir de sandviç yaparken tercih ederler. Yani, bir Alman sofrasına oturup da yemeğin yanında ekmek ararsanız biraz boşuna aramış olursunuz. Buradan Almanya’ya çalışmak üzere giden pek çok vatandaşımızın en önemli şikayetlerinden biri de Almanya’da damak zevklerine uygun ekmek bulamamalarıdır zaten. Ancak bu söylediklerimizden Almanya’nın ekmek çeşitliliği bakımından zengin olmadığı sonucu çıkarılmasın. Çünkü Almanlar’ın yaklaşık 500 çeşit ekmekleri vardır. İşte bu ekmeklerin en önemlilerinden biridir pumpernickel. Tarihi çok eskilere, 1400’lere dayanan bu ekmek çavdar unundan yapıldığı için rengi kahverengiye çalar. Yani pumpernickel Almanlar’ın meşhur siyah ekmeklerinden biri. Hindi etiyle yendiğinde lezzetine lezzet katılan bu ekmek özel taş fırınlarda düşük sıcaklıkta pişirildiği için pişmesi uzun süre alıyor. Yarın da Almanya’da kalıp ekmek çeşitlerinden birkaçını daha anlatmaya çalışacağız.
Düğülcek çorbası
MALZEMELER * 1 su bardağı düğü (İnce köftelik bulgur) * 1 adet büyük boy kuru soğan * 30-50 gr. tereyağı * 1 yemek kaşığı salça * 1 tatlı kaşığı acı pulbiber * 6-7 su bardağı sıcak su * 1 tatlı kaşığı tuz * 250-300 gr. kemikli kışlık kavurma
YAPILIŞI Yağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. İncecik yemeklik doğradığınız soğanı tencereye koyun. Sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Salça ve biberi ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın. Düğü yani bulguru ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ilave edip kaynayınca tuz ve kavurma etini ekleyin. Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorba kıvamına gelince ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.