Tavuklu yemekler bana birkaç nedenden ötürü çok pratik ve ekonomik gelir. Bir kere, tavuk nispeten daha ucuz bir et...
Üstelik kırmızı ete nazaran çok daha çabuk pişerek, yemek hazırlama süremizi kısaltmamıza olanak sağlar. Ayrıca tavuk, yanına eklediğiniz her çeşit ürünle uyum sağlayabilen bir besindir.
Hayvansal bir gıda olarak "protein" değeri çok yüksek olduğu için hepimizin her yaşta yemesi gereken bir yiyecektir. Gençlerin protein ihtiyacı; büyüme, gelişme dönemleri nedeniyle çok daha fazla olur. Bu nedenle her gün bir el büyüklüğünde kırmızı veya beyaz et yemeleri gerekir.
Çocuklara ise günde üç adet ızgara köfte büyüklüğünde tavuk ya da kırmızı et kıyması yeterli olacaktır. Böylece en temel beslenme öğeleri olan proteini yeterince almış olurlar. Tabii ki tavuğun yanında diğer temel beslenme öğeleri olan karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral bileşenlerini de, sebze, makarna, pilav, börek ve meyvelerle tamamlamak durumundayız.
Aslında tavuğun en beyaz tarafı olan göğüs kısmı, yağsız ve lezzetsizdir. Daha kahverengi olan bacak ve but parçalarının lezzeti, bizim damak tadımıza daha uygundur. Ancak ben hangi tür et olursa olsun, mutlaka önceden baharat ve sebzelerle marine ederim, yani lezzetlendiririm. Ama dikkat ettiğim şey; sosun tadının etinkinin önüne geçmemesidir. Tavuk etine uyguladığım marine sosu ise pişirmeden en az yarım saat önce tuz, karabiber ve birkaç damla zeytinyağıyla bekletmekten ibaret... Maksat damakları şenlendirmek!
Özellikle kızartmadan önce tavuğun her tarafına bal sürerim ki, balın tavuğa çok yakıştığını da söylemeden edemeyeceğim. Tavuk budunu ise ketçap-mayonez karışımına bulamak ve varsa birkaç damla soya sosu ilave etmek, tavuğun lezzetine lezzet katar. Ayrıca tavuk etini Uzakdoğu’nun kıymetli baharatı köriden de mahrum etmeyin.
Kıymalı Ali Nazik kebabı
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
250-300 gr. orta yağlı kıyma
1-2 adet orta boy domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı (ya da 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3 adet orta boy kemer patlıcan (ince uzun patlıcan)
1 su bardağı dolusu süzme yoğurt
1 su bardağı tatlı yoğurt
3-4 diş sarmısak
1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
Patlıcanları ocakta ya da fırında iyice yumuşayıncaya kadar közleyip kabuklarını bıçak yardımıyla veya elle yukarıdan aşağıya doğru soyun. Akan suyun altında yıkayıp avuçlarınız arasında sıkarak süzdükten sonra saplarını kesin. Diğer taraftan, 1 limonun suyunu geniş bir kaseye aktarıp üzerine yarım su bardağı zeytinyağını ekleyin. Suyunu süzdüğünüz patlıcanları bu limonlu sosa batırın (böylece patlıcanlar kararmaz). Zeytinyağı (tereyağı da kullanabilirsiniz) ve kıymayı teflon tavaya aktarıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri kıymanın içine ekleyin. Tuz ve kimyonu serpip 5-6 dakika daha, kıyma iyice kavruluncaya kadar pişirin. Suyunu çeken kıymayı ocaktan alın. Süzme yoğurt ve normal yoğurdu geniş bir kasede karıştırdıktan sonra patlıcanları ilave edip çatalla ezin. Üzerine dövülmüş sarmısak, tuz ve pul biberi aktarın. Bu patlıcanlı yoğurtlu sosu orta boy teflon bir tavaya aktarıp kısık ateşte iyice ısıtın. Kaynamasına fırsat vermeden ocaktan alın ve sıcakken servis tabağına aktarın. Üzerine kavrulmuş kıymayı koyun. Maydanoz ve domatesle süsleyerek ılık olarak servis yapın.
Barbunyalı Hamsiliköy pilavı
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı (ya da margarin)
1 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı barbunya fasulye
4 adet karalahana
3 su bardağı sıcak su
Barbunya fasulyeyi bir gece önceden soğuk suda bekletin. Ertesi gün yıkayıp süzerek 3 bardak suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın (isterseniz konserve barbunya da kullanabilirsiniz). Diğer taraftan, karalahananın saplarını kesip attıktan sonra yapraklarını yıkayıp incecik doğrayın. Doğradığınız lahana yapraklarını sıcak tuzlu suda 20 dakika kadar haşlayıp süzün. Tereyağını pilav tenceresinde eritip, incecik doğradığınız soğanları ekleyerek soğanlar sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip 4-5 dakika daha kavurduktan sonra, sıcak suyu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip, haşlayıp süzdüğünüz barbunya ve karalahanayı katın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Pilavı, tencerenin kapağını hiç açmadan 15-20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.