İtalya’nın Piemonte ve Lombardiya gibi bazı bölgeleri orman bakımından zengin yerlerdi.
Ancak bu ormanlar, Ortaçağ boyunca hızla yok edilmişti. Bu durumdan en çok etkilenen de yine köylüler ve hayvan yetiştiricileriydi. Ve durumu kontrol altına alabilmek için, yetiştirdikleri domuzları, geniş ahırlara kapatmak zorunda kalmışlardı. Bu tedbirin sonucu olarak da Fransa ve Almanya’da korularda ve ormanlarda özgürce dolaşan domuzlar, İtalya’da ahırlarda yaşamaya mahkum olmuştu. Bu mecburiyet, İtalya’da yapılan salam miktarının da artmasına neden olmuş. Çünkü, ahırlarda hareketsiz yatan domuzlar yağlanmış ve bu da hayvanlardan daha çok salam çıkmasını sağlamış. Salam birdenbire popülerliğini artırmış ve en çok tüketilen et ürünleri arasına girmişti.
Tavuklu sezar salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 adet tavuk göğsü
1 adet marul
3 dilim bayat ekmek (krutan da kullanab ilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
7-8 ince dilim parmesan peyniri (eski kaşar da kullanabilirsiniz)
4-5 adet ançuez (salamura balık)
2 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
n Sosunu hazırlamak için; ançuez, yumurta sarısı, limon suyu, hardal, tuz, karabiber ve sızma zeytinyağını mikser yardımıyla 4-5 dakika kadar çırpın. Ançueziniz yoksa bu tarifi ançuezsiz de yapabilirsiniz. Bayat ekmeklerin kenarlarını kesip tavla zarı formunda doğradıktan sonra fırında 15 dakika kadar kızartın. (kızartmasanız da olur) Marul yapraklarını büyük bir salata kasesine yerleştirin. üzerine sosu gezdirip karıştırın.
Tavuk göğüslerini döverek inceltin. Üzerlerine tuz serpiştirip ızgarada kızarttıktan sonra uzun şeritler halinde doğrayın. Ekmek parçalarını, parmesan peynirini ve tavuk etlerini salatanın üzerine yerleştirin. üzerine 2 yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirip servis yapın.
Vişneli athena pastası
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
10 dilim tost ekmeği
3 su bardağı dondurulmuş vişne
2 su bardağı dondurulmuş frambuaz
3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Tost ekmeklerinin kenarlarını bıçakla kesip çıkarın. Ekmekleri 175 dereceye ayarlı fırında 10 dakika kadar kızartıp çıkarın. Dondurulmuş vişneler, toz şeker ve tarçını tencereye aktarıp 5 dakika kadar pişirin. Üzerine dondurulmuş frambuazları da ilave edip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Şimdi de kızarmış ekmekleri bu ılımış vişneli ve çilekli sosa batırarak yumuşatın. Ekmekleri, derin bir cam kabın dibini ve yan kısımlarını kaplayacak şekilde yerleştirin. Vişneli sosu, suyu ve taneleri ile birlikte ekmeklerin üzerine aktarın. Kalan ekmekle de meyvelerin üzerini kapatıp elinizle hafifçe bastırın. Meyveli pastayı buzdolabında bir gece beklerip servis tabağına ters çevirin. Kaymaklı dondurmayla birlikte servise sunun.