Bir yemek kültür yazarı olarak İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin yemeklerini çok iyi bilmediğim için hep biraz utanırım.
Aslında yörede ne tür yemekler yapıldığını, hatta Ege adalarının Rum mutfağını bile çok iyi bilirim ve istenirse hakkında saatlerce konuşabilirim. Ama yemekçinin yemeği sadece tatması ya da görmesi yetmez. Yemekçinin o yemeği kendi mutfağında pişirmesi, ölçü alması, tarifini çıkarması, yani iyice özümsemesi gerekir. Eşim Sivaslı, ben Gümüşhaneli olunca ikimiz de Batı Anadolu yemeklerini, enginar da dahil bütün otları sonradan öğrenmek zorunda kaldık. Ege mutfağıyla tanışınca da özellikle sızma zeytinyağının müptelası olduk. Özellikle de Bodrum, Bafa zeytinyağları yüksek asit oranlarıyla tam bizim damak tadımıza göre.
Yalnızca zeytinyağı değil tabii Ege mutfağında sevdiğimiz. Deniz börülcesi, gelincik otu, turp otu, arapsaçı gibi otların da tiryakisi olduk.
Haftasonu bir Ege gezintisi yaptık ve Urla’daki Beğendik Abi lokantasında yediğimiz kabak çiçeği dolmasını, çalkana ve enginar dolmasını adeta silip süpürdük. Urla çarşısının içinde tipik bir esnaf lokantası var ve bu lokantanın güleryüzlü sahibi de çalışanları da kadın. Yemeklere kadın eli değmesi ise bir başka oluyor. Bir başka gün ise Alsancak’taki Girit mutfağını tadınca damaklarımız bayram etti. Lokantanın sahibi Huriye Hanım’ın kendi elleriyle hazırladığı Girit kabağı ve zeytinyağlı içbaklayı yerken de kendinizi annenizin mutfağında gibi hissediyorsunuz.
Ayrıca, İzmir’in havasının ve insanlarının dingin ve stresten uzak olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. Hatta “acaba çoluğu çocuğu okuttuktan sonra İzmir’de emeklilik hayatı mı yaşasak acaba” diye düşünmekten kendimi alamadım. Eminim ömrümüz uzar...
Kısmetli ballı kek
8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 45 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ½ su bardağı bal ½ su bardağı eritilmiş tereyağı (yaklaşık 100 gr) ½ su bardağı su 1 su bardağı ılık süt 2 yemek kaşığı kuru maya 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) 1 paket vanilya 6 su bardağı un 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (elinizi ıslatmak için) 1 adet yumurtanın sarısı Ara harcı için; 1 su bardağı çekilmiş ceviz 2 su bardağı tozşeker ½ su bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü 1 yemek kaşığı toz tarçın
YAPILIŞI: Önce bal, su ve eritilmiş tereyağını küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak, bal eriyinceye kadar, 4-5 dakika ısıtın. Karışımı ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Diğer taraftan ılık sütü ufak bir kaseye aktarıp üzerine 2 yemek kaşığı kuru mayayı ekleyin. Birkaç kez karıştırarak maya iyice eriyinceye kadar, 10 dakika kadar bekletin.
Ilık haldeki ballı karışımı derin ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine kabaran mayalı sütü ilave edin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve vanilyayı ekleyin. Son olarak, 6 su bardağı unu da azar azar ekleyerek ele çok hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 50 dakika kadar bekletin. Bu arada en az 30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Ara harcını hazırlamak için; ceviz, tozşeker, üzüm ve tarçını bir tabakta iyice karıştırın. Şimdi dinlenip kabaran hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama işlemini yaparken ellerinizi sık sık sıvıyağa batırabilirsiniz.
Bu şekilde hazırladığınız yuvarlak hamur parçalarını yağlanmış kek kalıbına yan yana ve üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Her katın üzerine şekerli cevizli karışımdan serpiştirin. Hamur topları bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. En üstteki topların üzerine ise çırpılmış yumurta sarısı sürün. Bu şekilde hazırladığınız keki, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında, iyice kabarıp kalıptan taşıncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve soğuyuncaya kadar bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.