Ah bu manda sütü yok mu

Babam Karayolları’ndan 1957-1958’de Kars- Tuzluca- Kağızman şehir içi yol inşaatı ihalesinin yanı sıra Kağızman’daki Karayolları Şube Tesisleri’nin yapımını da almış.

Bu da aileyi bu sefer de Gümüşhane’den Kağızman’a sürükleyeceği anlamına geliyormuş. Ailenin geri kalanı Sarıkamış’tan Kağızman’a vardığında babam onları karşılamış ve yeni evlerine yerleştirmiş. O sırada hamile olan annem, hem geçen zaman hem de çevrenin yoğun ilgisi sayesinde oturduğu yere çabucak alışmış. Komşuları hemen her gün anneme yemek taşıyorlarmış. Hamileliği süresince yediği etli, zerdeli acem pilavının, apilgos kayısısı reçelinin ve fasulye güvecinin tadına doyamamış annem. Bu arada, annemim doğum yapması gereken tarihin üzerinden bir ay kadar geçmiş. Mahallenin kadınları konuyla ilgili bir toplantı yapıp gecikmenin sebebinin manda yağı ve yoğurdu yemesi olduğu sonucuna varmışlar.

Annemim geciken doğumunu ve kadınların pratik çözümünü bir tarafa bırakırsak, Kars denince benim aklıma bulvarları geliyor. Uzun yıllar Rus işgalinde kalan Kars’ta o dönemde geniş yollar ve bulvarlar yapılmış. Tabii ki Kars ve çevresi sadece bulvarları nedeniyle değil, mimari yapısının farklılığı, kilise, manastır ve kalelerinin fazlalığı nedeniyle de beni her zaman çok etkilemiştir.

Etli bulgurlu Lidya pilavı

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Domatesleri soyup rendeleyin. Kırmızı ve çarliston biberleri temizleyip halka halka doğrayın.

Soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Eti yıkayıp süzün. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Kuş başı eti tencereye aktarıp karıştırarak suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar en az 7-8 dakika pişirin. Üzerine soğanı ekleyip karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin. Biberleri ve domatesi ilave edip kısık ateşte 5-6 dakika daha pişirin. Böylece et iyice yumuşamış olacaktır. Bulguru ve haşlanmış mercimeği de katıp birkaç kez karıştırın. Son olarak, 5 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tencerenin kapağını kapattıktan sonra kısık ateşte, bulgur suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine maydanoz serpiştirin. Tekrar karıştırıp tencerenin kapağını kapayın ve yemeği 15 dakika kadar dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

Kakaolu mermer kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 125 gr eritilmiş margarin

á 1 paket kabartma tozu

á 1 yemek kaşığı kakao

á 2 yemek kaşığı su

á 3 su bardağı un

Yumurta ve toz şekeri çukur bir cam kaba aktarıp mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Vanilya, yoğurt, eritilmiş margarin ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Elenmiş unu da ilave edip 5 dakika daha çırpın. Dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayın.

Hamurun yarısından fazlasını bu kalıba aktarın. Kakaoyu 2 yemek kaşığı suda ezip kalan hamura ekleyin ve çırpın. Kakaolu kek hamurunu kalıptaki sade hamurun üzerine uzunlamasına gezdirin. İki hamuru çatalın ucuyla hafifçe karıştırın. Keki, 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Kalıpta 10 dakika beklettikten sonra çıkarın. Soğuduktan sonra dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları