Adıyla tadıyla helva

Kederlerin ve sevinçlerin vazgeçilmez ortağıdır o. Bebek doğduğunda, biri öldüğünde, yeni ev alındığında, dinsel açıdan önemli bazı günlerde ocağa büyükçe bir tencere konur ve içinde helva kavrulur.

Un ya da irmik, süt, şeker ve tereyağıdır helvanın ana malzemeleri. Arapça’da tatlının genel adı olarak kullanılan helva, Ortadoğu ülkelerinde de yaygın olarak yapılır. Bakmayın helvanın ana malzemeleri arasında şekeri de saydığımıza. Tabii ki günümüzde tatlı deyince akla ilk önce şeker geliyor ama şeker her zaman bu kadar yaygın olarak kullanılmamış. İşte o dönemlerde helva yapımının olmazsa olmazıymış pekmez ve bal. Dedik ya, Ortadoğu insanı helvayı tarih boyunca sevmiştir diye. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de helva yapımı başlı başına bir kültür olarak algılanmış ve hatta sarayın tatlıdan sorumlu ocağına da genel olarak "helvahane ocağı" denmiştir. "Genel olarak" deyişimizin sebebi bu adın dönemlere göre değişiklik göstermesidir. Helvahanenin tek görevi de sarayda yapılan tatlılardan sorumlu olmak değilmiş üstelik. Hekimlerin yazdığı reçeteler de burada hazırlanır, padişahlara ve ailesine şifa veren ilaçlar buradan çıkarmış.

imonlu sütlü irmik helvası

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

l 150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanılabilir.)

l 2 su bardağı irmik

l 3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık

l 2 su bardağı soğuk süt

l 1.5 su bardağı tozşeker

l 2 adet limon kabuğunun rendesi

Yağ orta boy teflon tencerede kızdırılıp dolmalık fıstıklar eklenir ve karıştırılarak fıstıklar altın sarısı renk alıncaya kadar, 1-2 dakika kavrulur. Üzerine hemen irmik aktarılıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, kısık ateşte yaklaşık 10-12 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Diğer taraftan, soğuk süt ve tozşeker derin bir kapta karıştırılır. Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırılır. Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle "miyanesi gelen" irmiğin üzerine, şekerli soğuk süt eklenir. Hızla ve 1 dakika kadar karıştırılıp tencerenin kapağını hemen kapatılır. Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırılmadan pişirilir. Ocaktan alınıp, sıcakken üzerine rendelenmiş limon kabuğu serpiştirildikten sonra karıştırılır. Sıcakken servis tabağına aktarılır. Ilık olarak servise sunulur. İrmik helvasının yanında istenirse dondurma da ikram edilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları