Yazın yapılan akşamüstü gezintilerinin en lezzetli eşlikçilerinden biridir, buz üstünde satılan badem.
Kayısı ailesinden meyvelerin çekirdeklerinin içi çıkarılarak erişilir bu eşsiz lezzete. İki cinsi vardır, tatlı ve acı badem. Her iki türün de yağı oldukça makbuldür. Yapılarına bağlı olarak zeytinyağının yerine kullanılabilir. Badem yağını, masaj yaparken cildi kayganlaştırmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, cilt bakımı yapmak için kullandığınız daha asidik yağlarla karıştırabileceğiniz kaliteli bir "sabit yağ"dır badem yağı. Bademin içinde hemen hemen hiç karbonhidrat ve nişasta yoktur, bu yüzden kan şekeri düzensizliği olan hastalara uygulanan diyetlerde badem unu kullanılabilir. Genelde çiğ olarak tüketilir, ama ben kavrulduğunda ortaya çıkan o muhteşem gevrekliğe de bayılırım. Bu gevreklik, her seferinde damağımda şenlik yaratır. İçinde bol miktarda E vitamini bulunan badem, ayrıca düşük kolesterolü yükselten kaliteli yağları da içerir. Türkiye’de pek popüler olmasa da dünyada soya sütü gibi badem sütü de üretilmeye başlanmış ve epey ilgi görmüştür. Bu ilginin nedeni badem sütünün, hayvansal sütlerin aksine hiç kolesterol ve laktoz içermemesi olsa gerek.
Elmalı kereviz salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
á2 adet orta boy kereviz
á 2 adet tatlı elma
á 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi (iri çekilecek)
á 3 yemek kaşığı mayonez
á 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
á 1 çay kaşığı tuz
Salatanın sosunu hazırlamak için; mayonez ve yoğurdu derin bir kapta karıştırın. Tuz ve birazcık da karabiber ekleyip çatalla çırparak malzemeleri iyice karıştırın. Karışımı bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kerevizlerin kabuklarını soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Elmaları da soyup ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Elma ve kerevizi mayonezli sosun içine aktarın. Bir taraftan malzemeleri karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da iri çekilmiş ceviz içini ilave edip iyice harmanlayın. Karışımı salata tabağına aktarıp üzerini elma dilimleri ve bütün haldeki cevizlerle süsleyerek servise sunun. Arzu ederseniz, sostaki mayonez miktarını arttırabilir ve hiç yoğurt eklemeyebilirsiniz de.
NOT: Kereviz soyulduğunda çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, hemen salata sosuyla karıştırın. Eğer bekletecekseniz, kararmaması için limonlu suda bekletin.
Bademli elmalı Boşnak keki
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á1 adet orta boy golden elma
á 100 gr eritilmiş margarin
á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 1,5 su bardağı tozşeker
á 1,5 su bardağı süt
á 1 paket kabartma tozu
á 3 su bardağı un
á 25-30 adet kabuklu badem içi
Elmayı soyup dörde böldükten sonra çekirdekli kısımlarını temizleyerek tavla zarı formunda doğrayın. Kararmaması için üzerine 1 yemek kaşığı tozşeker serpiştirip bir yemek kaşığı da limon suyu gezdirdikten sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, eritip ılıttığınız margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yumurtaları kırın. Tozşekeri de ekleyip mikserin yüksek devriyle 5 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Sütü ekledikten sonra 1 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu başka bir kaba aktarıp karıştırın. Karışımı tel süzgeç yardımıyla eleyerek yumurtalı harcın içine aktarın. Bir taraftan plastik spatula veya tahta kaşıkla karıştırırken, bir taraftan da kenarda bekleyen elmaları hamura katın. Karıştırmaya devam ederek, boza kıvamında akıcı bir kek hamuru elde edin. 28-30 santim çapındaki bir kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Bademleri şekil vererek kek kalıbının dibine sıraladıktan sonra kek karışımını yavaş yavaş kalıba aktarın. Keki 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Üzerini krem şantiyle süsleyip yanında dondurma ile servise sunun.