Taze sebze-meyve ve balık bulabildiğiniz sabit pazarı, kitapçıları ve giyim mağazalarıyla dopdolu, capcanlı bir yer olduğunu hatırlayıp sevinçle gezdim sokaklarını. Kokusunu aldım önce. Şekerli bir portakal kokusuydu bu. Kokunun gevreği olur mu demeyin, inanın gevrekti kurabiyelerin burnuma dolan kokusu. Nasıl özlemişim, bulduğumda nasıl sevindim anlatamam o eşsiz tadı, o kendine özgü dükkánı.
7-8 Hasanpaşa Fırını’ndan bahsediyorum. Bilenler bilir, bu fırının çay kurabiyeleri enfestir. Çeşitleri öyle artmış ki şaşırdım: Portakallı, muzlu, elmalı ve marmelatlı kurabiyeler de pişiriyorlar artık. Hem tuzlu hem tatlı kurabiyeler gözlerinizin önünde pişiriliyor. Upuzun küreklerle kurabiyelerin fırına sürülüp çıkarıldığını izlerken bile doymaya başlıyorsunuz. Diyet olanları da var ama yağsız, şekersiz, tuzsuz hazırladıkları bu kurabiyeleri gerçek kurabiyeden saymıyorlar. Diğerlerinin içinde yağ, yumurta, şeker, süt var çünkü. Fırının isminin de hoş bir öyküsü var. Merak edenler dükkána girince hemen karşı duvardaki çerçeveli yazılardan okuyabilirler. Sizin de yolunuz düşerse, sakın meyveli olanlarla yetinip sade çay kurabiyelerini ihmal etmeyin.
Nohutlu mantı çorbası
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı dolusu hazır mantı (küçük boy Kayseri mantısı olabilir)
á 1 su bardağı haşlanmış nohut
á 1 yemek kaşığı tereyağı
á 2 adet yeşil sivri biber
á 2 adet orta boy domates
á 8-10 su bardağı sıcak tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 adet limonun suyu
á 2 tatlı kaşığı kuru nane
Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan tereyağını orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk suyu ve haşlayıp süzdüğünüz nohutları da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.
Patatesli oruk köftesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á6 adet orta boy patates
á 3 adet yumurtanın sarısı
á 1 yemek kaşığı yumuşamış margarin
á 2 yemek kaşığı galeta unu
á 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
İç harcı için
á200 gr yağsız kıyma
á 1 çay bardağı su
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 demet maydanoz
Patatesleri yıkayıp üzerlerine çıkacak kadar su ilave ederek haşlayın. Kıyma ve suyu orta boy bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine sıvıyağ ve incecik doğradığınız soğanları ekleyip sürekli karıştırarak, 5-6 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpip çok ince kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra bir kenarda bekletin. Haşlanmış patatesleri soyup ezerek püre haline getirin. Üzerine yumurta sarılarını, yumuşamış margarini, galeta ununu, rendelenmiş peyniri ekleyip tuz ve karabiberi de serperek, 4-5 dakika kadar yoğurun. Küçük bir kaseye 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyun. Yoğurduğunuz patates harcının yarısını, iyice yağladığınız 25-30 santim çapındaki tepsiye bastırarak yayın. Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı aktarın. Kalan patatesli harcı da bastırarak üzerine, her tarafını kapatacak şekilde yayın. Son olarak, üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Pizza gibi dilimleyerek servise sunun.