Paylaş
Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Gerek yaz gerekse kış turizmi adına o kadar çok seçenek var ki... Madem önümüz kış, kayak sezonunun heyecanıyla ben de size güzel bir kayak merkezi listesi hazırladım. Sporun yanında eğlence olsun diyenlerin tercihi Uludağ, toz kar meraklılarının gözdesi Kartalkaya ve Alpler’deki gibi kristal kar arayanların favorisi Sarıkamış olabilir.
Her zaman gözde
ULUDAĞ-BURSA
Eskiden Olimpos adıyla anılan Uludağ Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri. Bunun en önemli sebebi Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birine yakın olması. Bursa’ya 35 km mesafedeki Uludağ’da 11 teleski (insanları yukarı çıkaran sistem), 11 telesiyej (teleferiğin açık hali), 22 tane de lift (başlangıç noktasına taşıyan alet) var. Zirvenin 2.543 metre olduğu dağda kayak pistleri 1.800 metreden başlıyor. Birinci bölgede dağda ilk yapılan tesisler, ikincide yeni işletmeler var. Batı Anadolu’nun en yüksek zirvesi olan Uludağ’ın diğer özelliği muhteşem doğası ve 1961’den beri milli park statüsünde kabul edilmesi. Size güzel bir önerim daha olacak: Bursa’dan kayak merkezine teleferikle yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan uzaklaşmadan
KARTEPE-İZMİT
Sapanca Gölü’ne tepeden bakan Kartepe, İstanbul’a sadece bir saat uzaklıkta. Ormanın içinden geçen güzel bir yol, kıvrılarak sizi zirveye taşıyor. Merkezde kayak ve snowboard düşkünleri için 42 kilometrelik pist alanı, 14 doğal pist, 3 telesiyej ve 2 adet teleski var. Yeni başlayanlar için kolay pistlerde, ustalar için dik tepelerde, doğa düşkünleri için ağaçların arasında kaymak mümkün.
Başrol doğada
KARTALKAYA-BOLU
Köroğlu Dağları’nın üzerinde, Bolu yakınındaki Kartalkaya hem Ankaralı hem de İstanbullu kayakseverlerin favorisi. Dağda 18 mekanik tesisle değişik zorluk derecelerinde toplam 25 pist görebilirsiniz. Pistlerin uzunluğuysa yaklaşık 40 kilometre. Toz kara sahip olduğu için kayakçılar tarafından özellikle tercih ediliyor. Bolu’da öne çıkan bir diğer kayak merkezi de Esentepe.
Büyüleyici bir manzara
ILGAZ-KASTAMONU
Uludağ gibi milli park içinde olan bir kayak merkezi. Ilgaz Dağı’nın zirvesi 2.850 metreye yükseliyor. Karakeçilik Tepesi’nin altına kurulmuş kayak merkezi, şehre 40 km mesafede. Bir teleskiyle bir telesiyejin olduğu tesislerde kayağa yeni başlayanlar için taşıma bandı var. 2.000 metre yüksekliğe kadar çıkan 4 adet pisti olan Ilgaz’da kar kalınlığı dönem dönem 2 metreye ulaşabiliyor.
Kasımdan nisana 5 ay...
ERCİYES-KAYSERİ
Mitolojideki adı Argeus olan Erciyes, Kapadokya’yı ortaya çıkaran üç yanardağdan biri. Bugün Orta Anadolu’daki en yüksek zirve olarak kayakseverleri selamlıyor. Kasımdan nisana beş ay kayak yapılabiliyor. Türkiye’nin ilk kayak tesislerinden biri 1947’de Erciyes’te kurulmuş. Pistler 2.200 metreden başlayıp 3.100 metreye çıkıyor. Uluslararası standartlarda 19 adet mekanik tesisle 41 pist var.
Güllerin içinden yükseliyor
DAVRAZ-ISPARTA
Havaalanına 58 km, gülün şehri Isparta’ya 26 kilometre mesafedeki Davraz’a Antalya’dan 2 saatlik yolculukla ulaşılabiliyor. Davraz Dağı’nda amatör ve profesyonel kayakçıların yaklaşık 24 km uzunluğunda 12 pistte kayak yapma şansı var. Kuzey ve Alp disiplini, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik, trekking aktivitelerinin olduğu Davraz’da 3 telesiyej, 1 teleski ve 2 baby lift görebilirsiniz.
Sabah kayak, akşam deniz
SAKLIKENT-ANTALYA
Antalya’ya 50 kilometre mesafede, Beydağları üzerindeki Saklıkent Kayak Merkezi, aslında 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bir kompleks. Kayak merkezinde 1 telesiyej, 1 teleski ve 1 baby liftle toplam 4 pist var. Saklıkent’in özelliği, mart ayında yeteri kadar kar olduğu takdirde sabah kayak yapabilir öğleden sonra da Konyaaltı Plajı’nda denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Dünyanın en dik pistleri
PALANDÖKEN-ERZURUM
Palandöken kar kalitesi, pistleri ve gece kayağı yapılabilmesiyle dünyanın kış turizmi bölgeleriyle yarışıyor. 2.000 ile 3.176 metre yüksekliklerde konumlanan Uluslararası Kayak Federasyonu onaylı 24 pistinde kar kalitesi oldukça yüksek. En yüksek noktası olan Ejder Tepesi 3.176 metrede. Avrupa’nın en iyi doğal kayak pisti olduğu söyleniyor ve dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında.
Alp kalitesinde kar
SARIKAMIŞ-KARS
1878’den 1943’e kadar Rusların elinde kalan Kars, ızgara şehir planlı sokakları ve o muhteşem taş binalarıyla asıl kışın cazip. Şehirden 55 km uzaklıktaki Sarıkamış’ta kar, bölge halkı için de eğlence aracı. Rakım 2.634 metre. Kayak meraklılarının gözdesi Cibiltepe (Bayraktepe) toplam 22.400 metrelik, 3 etaplı pistlerden oluşuyor. En uzunu 3.500 metre olan 9 pist ve 4 adet telesiyej hizmet veriyor.
Diğer güzel seçenekler...
Çok bilinenlerin dışında dört tarafı dağlarla çevrili ülkemizde başka kayak merkezleri de var. Elmadağ-Ankara, Bozdağ-İzmir, Yolaçtı-Bingöl, Altınkalbur Dağları-Bitlis, Sivrice/Hazarbaba-Elazığ, Zigana-Gümüşhane, Abalı-Van, Bubi Dağı-Ağrı, Bolkar-Erzincan, akla ilk gelenlerden. Bu tesisler şimdilik kendi bölgelerindeki kayak meraklılarına hitap ediyor. Kış turizmi geliştikçe bu yöreler de kayakseverler için gündeme gelecektir.
Paylaş