Paylaş
Foto muhabiri olarak pek çok savaşı da cephede izleyen Kuyucu ile o yılları ve anılarını anlattı:
“Darbe öncesinde liderlerin fotoğraflarını çektim. O dönemde sık sık değişen yönetimler, art arda liderlerin bir araya gelişleri. Tabii o dönem olayların da arkası kesilmiyor. O yıllarda foto muhabirliği yapan pek çok meslektaşım gibi defalarca çatışmaları görüntüledim. Şimdi ki gibi gaz su falan değil. Sopalar, silahlar konuşuyordu olaylarda. Olayların yoğunluğu ile sık sık meclis etrafında güvenlik önlemleri alınıyor, hatta tatbikatlar yapılıyor, askerler meclisin ana binasını sarıyordu. 1978 yılında Maraş olarlarının ardından bölgede çalıştım. 1979 yılının Aralık ayında da Maraş olaylarının yıl dönümünde Ankara’da yaşanan eylemler sırasında meclisteydim. Dışarıda yaşanan olayların ardından askerler bir anda korumak için meclisin etrafını kuşattı. Ellerinde silahlarla meclis ana binasının merdivenlerini tırmanan askerlerin buna benzer tatbikatları da oluyordu. O fotoğraflar, o dönem içinde rutindi belki ama 1980 askeri darbesinin adından farklı bir anlam kazandı.
BİRTAKIM ŞEYLER DEĞİŞTİ
Size bir özel anımı paylaşayım, sizde yaşananların yarattığı durumu hafızanızda canlandırabilirsiniz. İhtilal olmuş. Evren, Çankaya Köşkü’nde konseyi açıklamıştı. Tabii toplantının ilk dakikalarında çektiğim fotoğraflarla hemen dışarı fırladım ben. Filmler yıkanacak, basılacak, taranıp yayınlanacak. Bir an evvel yayına verilmesi için köşkün dışında bekleyen araca filmlerimi vereceğim. Köşkün kapısına doğru koşarken beni bir albay durdurup, nereye koştuğumu sordu. Ben de filmleri yetiştirmek zorunda olduğumu söyleyince, ‘Türkiye’de bir takım şeyler değişti. Farkında değil misin? İstersem seni aldırırım. O zaman yetiştirirsin’ dedi. Bunun üzerine ben de, ‘Ajans bu fotoğrafları geçmezse. Konseyin fotoğrafları gazetelerde çıkmaz. Bunu da herhalde siz açıklarsınız’ diye cevap verdim. Albay bu kez yanıma genç bir subay verdi ve ‘Arkadaşımız filmleri sağ salim versin. Eşlik edin’ diye talimat verdi. Filmleri verip tekrar geri toplantı salonuna dönene kadar o subay benimle ilgilendi.”
IRAK SAVAŞINI CEPHEDE İZLEDİ
Yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen çok önemli olayları ve uluslararası organizasyonları fotoğrafladım. Kıbrıs Barış Harekatı’nda 1974’de görev yaptım. Mısır- İsrail, İran- Irak, ABD’nin Libya’ya yaptığı saldırı, Azerbaycan- Ermenistan çatışmalar savaşlar, 1990 yılında Körfez Savaşı için yığınak dönemi ve Körfez Savaşı görevli olarak çalıştığım alanlardan bazıları. Ama benim için 1991 Körfez savaşı farklı bir tanıklık oldu. Anadolu Ajansı’nda çalışıyordum ama Amerikan Associated Press adına bugün iliştitilmiş denilen yapıyla orada görev yaptım. Zor bir bölgeydi, Suudi Arabistan sınırından girmiştik, ABD askerleriyle. Savaşı cephede izlemek televizyon ekranlarında uçuşan füzelere bakmak gibi değil. Orada 127 gün yığınak dönemini görüntüledim. 154 günde cephede kaldım. Yani 8 aydan fazla süre çalıştım ve orada yaşananları en objektif şekilde aktarmaya çalıştım.”
İLHAN KUYUCU KİMDİR?
İlhan Kuyucu 23 Mart 1951’de Ankara’da doğdu. Eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra 1966 yılında Hür Vatan Gazetesi’nde mesleğe başladı. 1966-68 yılları arasında ise Adalet ve Ulus gazetelerinde foto muhabirliği yapan Kuyucu, 1968 yılı sonlarında ise Anadolu Ajansı’nda çalışmaya başladı. 1994 yılında Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı olarak emekli oldu. 1995 yılında Hergün ve Akis Gazetelerinde Görsel Yönetmen olarak görev yaptı. 1996 yılından yılına kadar da Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nde foto muhabiri olarak çalıştı. Kuyucu’nun, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve İstanbul Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere önemli meslek örgütleri tarafından verilen çok sayıda ödülü bulunuyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin kurucuları arasında yeralan Kuyucu, Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği üyesi. Gül Kuyucu ile evli.
MECLİSE KORUMA 1979 yılında Maraş Olayları’nın 1. yıldönümünde Ankara’da yaşanan olaylar sırasında Meclis Muhafız Tavuru, geniş güvenlik önlemleri aldı. Meclis anabinasının etrafı askerlerce kuşattı.
MECLİS ETRAFINA POLİS 1977 yılında CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 40. Hükümet için TBMM’de yapılan güven oylamaları sırasında meclis çevresinde güvenlik önlemleri alındı.
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ 1977 yılında Hükümeti kurmakla görevlendirilen dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş, mecliste biraraya gelip koalisyonu görüştü.
Paylaş