Kitap mirastır

Kendine has fotoğraf dili sayesinde yakından takip ettiğim isimlerden biridir, Serkan Çolak. Şubat ayında yayınlanacak “Yolda” isimli fotoğraf kitabının hazırlıklarını sürdürürken, geçtiğimiz hafta Hindistan’daki uluslararası bir fotoğraf festivalinde ödül alması, Türk fotoğraf dünyası için mutlu bir haber oldu.

Haberin Devamı

Siyah-beyaz fotoğraflarıyla dikkat çeken Serkan Çolak’la fotoğraflarını, “Miras bırakıyorum” dediği kitabı “Yolda”yı ve Hindistan’da ödül getiren fotoğraflarının hikâyesini konuştuk.

BİR DERGİ HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ

“2003 yılından bu yana fotoğraflar çekiyorum. Kitaplar, dergiler, yayınlar, insanın üzerinde etkileri ile bazen hayatları değiştirebiliyor. O yıllarda ‘Geniş Açı’ adında sürekli takip ettiğim bir fotoğraf dergisi vardı. O dergi, 2006 yılında 50’nci sayısıyla yayın hayatına son verdi, ama beni fotoğrafa bağladı. O yayınları takip ederken fotoğrafa merak sardım. Kapağında yayınlanan bir fotoğraf o kadar etkiledi ki, benim de fotoğraflarım olsun istedim. Filmli makine aldım, el yordamı ile fotoğraflar ürettim. Kendimi geliştirmeye çalıştım ve bir süre sonra anlatma ihtiyacı ile belgesel fotoğraflar girdi, hayatıma. 2009’dan itibaren de belgesel fotoğraflar üretiyorum.

Haberin Devamı

Kitap mirastır

SOMUT BİR ESER BIRAKMA DUYGUSU

Birçok fotoğraf üretiyoruz. Ama günümüzde sanal dünyanın gürültüsü içerisinde silik birer siluet olarak kalıyor. Herkes için geçerli bu söylediğim. Sanal dünyanın gerçeği. Karelerimiz, internet siteleri, Instagram, Facebook veya benzeri uygulamaların kalabalıkları arasında kalıyor. Bu düşünce, geleceğe daha somut bir eser bırakma duygusunu yarattı bende. Bu şekilde bir fotoğraf kitabı yapmak fikri doğdu. Kitap bir mirastır. Hem kendi aileme hem fotoğraf dünyasına. ‘Yolda’ kitabımın ismi. Son 3 yılı ağırlıklı şekilde, 11 yılda çekilen kareler var kitapta. 6 ay süren hazırlıkların ardından yayına hazır hale geldi. Belgesel fotoğraflarda başkalarının yaşamlarını anlatıp, tanık oldum. Kitapta ise kendi hayatıma dönük işleri yansıtmaya çalıştım. Klasik belgesel fotoğrafları gibi değil, belirgin net işlerden öte belirsiz, daha düşündürücü fotoğrafları toplamaya çalıştım.

KİTAP ÖNCESİ ÖDÜL MOTİVASYON OLDU

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye İzmir’de bir fotoğraf etkinliği için gelen iki Hint fotoğrafçı fotoğraflarımı görünce, Hindistan’daki Polyphony Photo Festivali’nden bahsedip katılmamı istemişlerdi. O festival 2012 yılında Sinan Kılıç’la birlikte fotoğrafladığımız ‘Reş’ ismini verdiğimiz projeyi gönderdim. ‘Sınırların Ardında’ temalı festivalde fotoğraflarım birinci oldu. Kitabın yayınından önce iyi bir motivasyon oldu benim için. Modern bir şehrin sınırında Mardin’den gelen odun kömürü işçilerinin modern hayattan uzak hayatlarının hikayesiydi, fotoğrafların konusu. Kalküta’da sergilenen projeyi de önümüzdeki aylarda Sinan Kılıç’la birlikte kitaplaştırmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Kitap mirastır

REŞ’E ULUSLARARASI ÖDÜL

Serkan Çolak’ın “Reş” ismini verdiği Mardinli işçilerin İzmir’de mangal kömürü üretimi ile hayatlarını kazanmalarını anlatan belgesel fotoğraf çalışması “2. International Polyphony Photo Festival 2019” festivalinde hikâye kategorisinde birinci oldu. Daha önce Meksika, Uruguay, Ukrayna ve İngiltere’de farklı fotoğraf festivallerinde sergilenen ve ödüller kazanan Serkan Çolak’a ait 8 fotoğraf bu kez 16-20 Ocak 2019 tarihleri arasında ödülün verildiği festival kapsamında Hindistan’ın Kalküta kentinde sergilenecek. 8 fotoğraflık seri ile ödülü kucaklayan Çolak fotoğraflarında bulundukları ormanlık alanda modern çağın çoğu olanağından uzak bir yaşam süren işçileri anlatıyor. İşçiler, üç-dört yıllık zaman aralıklarında göçebe bir hayat yaşıyorlar. Fotoğraflarda, iç göç ve onun neticesinde ortaya çıkan sorunlara değiniliyor. Çolak, projenin 2012 yılında Sinan Kılıç ile birlikte kolektif bir anlayışla hayata geçirildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Kitap mirastır

“YOLDA” ŞUBATTA RAFLARDA

Serkan Çolak’ın klasik belgesel fotoğraf çalışmaları dışında, kendi anlatım dilini kullandığı tarzı ile ürettiği fotoğraflardan oluşan “Yolda” (On The Road) isimli fotoğraf kitabı Şubat ayının ilk haftasında raflardaki yerini alacak. 64 sayfalık kitap, 34 siyah-beyaz fotoğraftan oluşuyor. Fotoğraflarla ilgili, psikiyatrist-yazar Tolga Binbay’ın kaleme aldığı “Ardından” metninin de yer aldığı kitapta Çolak, karelerinde kendi iç dünyasını yansıtıyor. Çolak’ın son 11 yılda çektiği fotoğraflardan oluşan “Yolda” (On The Road) İngilizce ve Türkçe yayınlanacak.

Yazarın Tüm Yazıları