Paylaş
Ve keşfetmek duygusunun tutkunu Ankaralılar, 2005 yılından bu yana gezgin ve gezi yazarı Timur Özkan tarafından kurulan bir grup sayesinde biraradalar. Bugün için sayıları 500’e yaklaşan gezginlerin oluşturduğu Ankaralı Gezginler Grubu; sergileri, tematik gezileri, yayımladıkları gezi kitapları hatta sosyal yardım faaliyetleri ile birbirinden önemli işlere imza atıyor. Bugüne kadar 15 kolektif gezi kitabıyla gezginlere rota çizen grup üyeleri, ikisi yurt dışında olmak üzere 20 sergi düzenledi. Gezginler, geçtiğimiz günlerde Çağdaş Sanat Galerisi’nde açılan 4 serginin yanı sıra bugün başlayacak bir dizi söyleşiyle Ankaralıların karşısına çıkıyor.
AYKUT FIRAT ANLATIYOR
Ankaralı Gezginler Grubu’nu fotoğraf dünyasının yakından tanıdığı isimlerden biri olan Türkiye’nin en önemli ustalarından Sıtkı Fırat’ın oğlu ve Fırat Color’un sahiplerinden Aykut Fırat sayesinde tanıdım. Grubu ve etkinliklerini Aykut Fırat anlattı:
“Benim de üyesi bulunduğum Ankaralı Gezginler, birbirlerinden haberdar olma, geziler konusunda bilgi paylaşımı, yeni rotalar konusunda destek, yardım ve bilgi hatta gezginlerin birlikte yola çıkması amacı ile Timur Özkan’ın öncülüğünde kuruldu. İnternet üzerinden genişledi ve sayımız her geçen gün arttı. Aslında öncelik fotoğraf değildi ama gezginliğin ruhunda var tabii gittikleri yerleri anlatma işi. Fotoğraf tutkunu gezginler sayesinde etkinliklerimize sergiler eklendi. Gruptaki başarılı fotoğrafçılarında tecrübe paylaşımı ile fotoğrafların kalitesi de her geçen gün arttı.
GEZİYORUZ, BELGELİYORUZ
Yılda bir kez Ankaralı gezginler, etkinlikler çerçevesinde bir araya geliyor. Bu yıl bu etkinliklerde 3 fotoğraf sergisi ile bir koleksiyon sergisi var. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika 4 farklı söyleşi ve fotoğraf gösterileri ile anlatılacak. Ayrıca bu sergilerle birlikte basılan bir takvimde LÖSEV yararına satışa çıkarılıyor. Ve yine 101 gezginin anılarının yer aldığı ‘Unutulmaz Gezi Anıları’ adlı bir de kitap yayınlandı. Geziyoruz, gezerken de belgeliyoruz. Ve belgelediklerimizi Ankaralıların belleklerine taşımaya çalışıyoruz.”
4 SERGİ
GEZGİN GÖZÜYLE 11. GELENEKSEL SERGİSİ: Ankaralı Gezginler Grubu’na üye 121 gezginin dünyanın ve ülkemizin çeşitli yörelerinden çektikleri fotoğraflardan oluşan ve koordinatörlüğünü Nalan Elguş’un yaptığı bu sergide yer alan fotoğraflardan hazırlanan masa takvimleri her yıl olduğu gibi bu yıl da LÖSEV yararına satılıyor.
GEZGİN GÖZÜYLE ÇANKAYA SERGİSİ: Çankaya Belediyesi’nin desteklediği bir proje kapsamında grup üyelerinin gözünden Çankaya. Ahmet Bozkurt’un proje yöneticiliğini üstlendiği sergide 46 gezgin fotoğrafçıdan, 70 kare sergileniyor.
GEZGİN GÖZÜYLE KALİNİNGRAD’DAN KAMÇATKAYA RUSYA: Ankaralı Gezginler’in Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği’nin desteği ile gerçekleştirdiği sergi. 60 fotoğrafın yer aldığı serginin koordinatörlüğünü Büyükelçilik’ten İgor Mityakov ve İrina Kasimova ile Timur Özkan üstlendi.
GEZGİNİN ÇANTASI’NDAN: Ankaralı Gezginler Grubu üyeleri yıllarca topladıkları ve özenle sakladıkları koleksiyonlarından seçmeleri de sergiliyorlar. 59 gezgine ait 150 civarında ilginç objenin yer aldığı ve koordinatörlüğünü grup üyelerinden Dilek Bal’ın yaptı.
4 SÖYLEŞİ
“4 Gün/4 Kıta”
20 Aralık Salı: Avrupa Fatma Gökmen (İspanya), Erinç Reyhanioğlu (Romantik Yol), Ahmet Yay (Sualtı Dünyası)
23 Aralık Cuma: Asya Fatma Gökmen (İsrail), Ahmet Bozkurt - Emin Gözaçan - Erinç Reyhanioğlu - Mehmet Önder (Tayland), Murat Selam (Benim Meskenim Dağlardır...)
24 Aralık Cumartesi: Afrika Aykut Fırat (Tanzanya, Güney Afrika, Fas)
27 Aralık Salı: Amerika Aykut Fırat (Küba), İbrahim Berksoy (Brezilya), Murat Selam (Patagonya)
BİR DE KİTAP
UNUTULMAZ GEZİ ANILARI
Editörlüğünü Orhan Kural ve Timur Özkan’ın yaptığı 390 sayfalık kitap Türkiye’nin ve dünyanın farklı yörelerinde yaşayan ve ortak tutkuları gezmek, okumak ve yazmak olan 88 gezgin yazarın 101 gezi anısından oluşuyor. Deneyimli gezginlerin birbirinden ilginç anı yazılarını okurken büyük bir keyif alacaksınız ama aynı zamanda satır aralarında gezerken yararlanacağınız ve belki de başka hiçbir yerde bulamayacağınız önemli ipuçları da bulacaksınız. Bu ipucu kimi zaman asla atlanmaması gereken doğal bir güzellik veya tarihî bir mekân olabilir, kimi zaman ise kaçırılmaması gereken bir yerel lezzet durağının adresi...
Paylaş