Fotoğraflara yansıyan ödüllü zanaatlar

Dijital dönüşüm öncesinde filmli makinelerle teknik boyutta yapılması gereken hesaplamaları -ki fotoğrafın temelidir ışığın matematiği- makineler yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Günümüzde gelişen teknoloji ile bu hesaplamaları insanların ellerinin altındaki mobil telefonlar bile yapar oldu. Fotoğraf, üretim sürecindeki kolaylıkla her geçen gün daha geniş kitlelere yayılıyor. Sonuç olarak bu alana olan ilginin artması pek çok noktada fotoğraf organizasyonlarına ve etkinliklerine olan ilgiyi de beraberinde getiriyor. Birçok kuruluş farkındalık çalışmalarının odak noktasına fotoğrafı koymayı tercih ediyor.

74 ÜLKEDEN 9 BİN FOTOĞRAF

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da ekonomi alanında farkındalık çalışmaları ve sanatsal çalışmalarının başına fotoğrafı koydu. Geçtiğimiz yıl “Ekonomi ve İnsan” temalı bir yarışma ile fotoğraf meraklılarına ulaşmaya çalışan Merkez Bankası’nın bu yıl ki teması ise “Ekonomi ve Zanaat” oldu. Uluslararası alanda düzenlenen yarışmaya 74 ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde sanatçı 9 bin fotoğrafla katıldı. Ödül alan 14 fotoğraf ve sergilenmeye değer 60 kare, 27 Şubat’a kadar Ankara CerModern’de gezilebilir. Sergi ile ilgili olarak hazırlanan özel katalog ise kalıcı bir eser bırakmak adına önemli bir adım. Merkez Bankası’nın düzenlediği bu organizasyonun finansal kuruluşlara, ekonomi de söz sahibi kuruluşlara da sanat ve kültür alanında örnek olmalı. “Ekonomi ve Zanaat” teması ile düzenlenen yarışmanın CerModern’deki sergisinde konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, emeğe, el becerileriyle üretime ve çoğunlukla usta-kalfa-çırak ilişkisine dayanan zanaat ve sanatın aynı kökenden gelen kelimeler olduğuna dikkat çekti ve “Geçmişte sanatçılar ile aralarında çok net bir ayrım bulunmayan zanaatkârlar, hünerleri nedeniyle toplumda saygın bir yere sahip olmuşlar, zanaat çeşitleri ise el üstünde tutulmuştur” dedi.

Haberin Devamı

BİRİNCİ: FIAP Altın Madalya Ödülü’nü Hindistan’dan, Abhijit Banerjee kazandı.

Fotoğraflara yansıyan  ödüllü zanaatlar

İKİNCİ: Gümüş Madalya Ödülü, Haşim Kandilcioğlu’nun oldu.

Fotoğraflara yansıyan  ödüllü zanaatlar

ÜÇÜNCÜ: Bronz Madalya Ödülü’nü Hakan Çöplü kazandı.

Fotoğraflara yansıyan  ödüllü zanaatlar

TCMB ÖZEL ÖDÜLÜ: TCMB Özel Ödülü, Bülent Suberk’in oldu.

Fotoğraflara yansıyan  ödüllü zanaatlar

BİR DERDİN ADI “VERGİ YÜKÜ”

Haberin Devamı

Ekonomi olunca fotoğrafın konusu, adına sanat da, zanaat da deseniz, fotoğrafla ilgilenenlerin bir derdini hatırlatmadan geçmek olmazdı. Bu dert, geçtiğimiz günlerde bir sohbet sırasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a da ilettiğim ‘fotoğraf makinelerindeki vergi yükü’. Avrupa Konseyi tarafından 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’a, taşıyacağı unvanla ilgili fon sağlamak adına Maliye Bakanlığı’nın 5766 No’lu kararıyla 2008 yılında fotoğraf makinelerimize bir vergi yükü geldi. 11 yıldır bu vergi fotoğraf makinelerinde bir yük olarak duruyor. Özetle fotoğraf makinesinde 1a yıldır uygulanan yüzde 20 ÖTV var ve KDV ile birleşince bir foto muhabiri ya da fotoğrafçı fotoğraf makinesine yüzde 41.6 vergi ödüyor. Fotoğraf makinesi alırken neredeyse bir fotoğraf makinesi kadar daha vergi ödüyoruz. Yani; Avrupa’da ABD’de, Uzak Doğu’da bir makine alan kullanıcının iki katı para ödüyoruz. Ağır vergi yükü pek çok fotoğrafçıyı kaçak makinelere yönelmeye itiyor. Devlet alacağı vergiden oluyor, fotoğrafçı aldığı binlerce liralık fotoğraf makinesinin garantisinden. Art arda açıklanan reform paketlerinde KOBİ’lerden büyük işletmelere, ekonomiye güç verenlere omuz veriliyor bu ülkede. Bir kez olsun bizlerin de hatırlanmasını istiyoruz. Keşke tamamen kaldırılsa ama eğer bu mümkün değilse, en azından gazeteciler ve mesleği fotoğrafçılık olanlara ÖTV ve KDV’den muafiyet getirilse...

Yazarın Tüm Yazıları