Dünyanın yüzlerini fotoğraflıyor

Instagram üzerinden ‘Dünyanın Yüzleri’ adlı bir projeye başlayan usta foto muhabiri Mustafa Seven, dünyanın dört bir yanında çektiği portre fotoğrafları paylaşarak, ‘Hepimiz aynıyız’, ‘Hiç bir farkımız yok’ mesajını veriyor.

Haberin Devamı

Basın fotoğrafçılığının temel unsurlarından biri olarak, fotoğrafın bilgi vermesi istenir. Ama, geçmişi foto muhabirliği olan, Türkiye’nin sosyal medya Instagram’daki fenomen ismi Mustafa Seven, yürüttüğü farklı bir projeyle bunun tam tersi bir düşünceyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Seven, geçtiğimiz haftalarda yine Instagram üzerinde açtığı projenin adını taşıyan yeni hesabı ‘Faces.Of.The.World’ ile duyurduğu çalışmasında dünyadan portreleri hiç bir bilgi içermeden sunuyor. Seven’in çarpıcı cümlesi, fotoğraf üzerinden hazırladığı barış projesinin gücünü ortaya koyuyor:
“Kültürel, inançsal, politik, toplumsal kimliklerimizden sıyrılıp salt insan olarak birbirimizin yüzüne bakarsak. Aramızda fark yok aslında.”

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR

Katıldığı konferanslar, sergiler ve dahil olduğu projelerle fotoğraf alanında Türkiye’yi dünyada temsil eden Mustafa Seven, Türkiye’de de yaptığı ‘Come see Turkey’ gibi projelerle ülke tanıtımına katkı sağlıyor. Benim de Instagram’a girmemdeki isimlerden biri olan değerli dostum Mustafa Seven, yeni projesi ile farklılıklarımızı ortadan kaldırıyor. Mustafa Seven’le, sonucunda kitaplaştırmayı planladığı ama öncesinde sergilerle sunmayı düşündüğü ‘Dünyanın Yüzleri’ projesini ve yeni Instagram hesabı ‘Faces.Of.The.Earth’ü konuştuk. İşte anlattıkları:

Haberin Devamı

DÜNYADA SAVAŞ VE GÖZYAŞI VAR

“Dünyada o kadar kötülük var ki. Her yerde savaş var, gözyaşı var, kan var. Bunu yapanlar insanlar. Ama dünyayı bu kötülük ve kan yumağından kurtaracak olan da yine insan. Bunu bizden başka kimse yapamaz. Kültürel, inançsal, politik, toplumsal kimliklerimizden sıyrılıp salt insan olarak birbirimizin yüzüne bakarsak. Bağ kurmamız o kadar kolay ki. İnsanların yüzlerine bakınca aramızda bir fark olmadığını görüyoruz. Fransa’da yaşanan son olay da bunu ortaya koymadı mı? Kötülüğü yapan kan akıtan da insan, karşı çıkan tepki gösteren de insan ve tepkiler kimliklerden uzaklaşıp tek vücut olunca gerçekten etkili oluyor. Tüm dünyada başarılması gereken asıl düşünce bu olmalı. Bu projenin tek ve en büyük amacı da bu. Bütün hikaye, bu sihirli cümlelerde ‘Hepimiz aynıyız’, ‘Hiç bir farkımız yok.’

Haberin Devamı

KİM OLDUĞUNU ANLATMAYAN YÜZLER

‘Dünyanın insanları’ projesindeki en önemli noktalardan biri de fotoğrafların altında kimlikleri tanımlayacak hiç bir bilginin olmaması. Hiç birisi hakkında çekildiği yer dışında bilgi vermeyecek, kim olduğunu anlatmaya çalışmayacak. Gana’dan Çin’e, ABD’den Güney Afrika’ya, Rusya’dan Filipinler’e, Orta Avrupa’nın hemen hemen tamamından Avusturalya’dan, Ortadoğu’nun bir çok ülkesinden Uzak Asya’ya portreler var şimdi elimde. Daha da genişleyecek ve fotoğraflarda yalnızca portrelerle, yüzler insanların bağ kurmasını kolaylaştıracak.,

ÖNCELİK SOKAKLARDAKİ SIRADAN İNSANLAR

Uzun yıllar foto muhabiri olarak görev yaptım. Basın fotoğrafçısı olarak çok gezme şansınız oluyor. Son yıllarda ise Instagramın da etkisi ile pek çok ülkeye davetli olarak ta gitmeye başladım. Kimi zaman ise fotoğraf çekimleri için yurt dışına gidiyorum. Her yıl onlarca kez yurt dışına çıktığım gibi Türkiye’yi de il il geziyorum. Türkiye’de başlayan portrelere yenilerini eklemeye başladım. Şimdi nereye gitsem oradaki yüzleri de fotoğraflamak için kendime fırsat yaratmaya çalışıyorum. Fotoğraf söyleşisi, konferans, sunum için bir yere gidiyorsam veya bir fotoğraf çekim işi aldıysam en azından bir kaç günümü kendime ayırıyorum. Kimi zaman ünlüler de oluyor objektifin karşısında, ama ben çoğu kez sıradan insanları fotoğraflamaya odaklanıyorum. Sokakta karşılaşabileceğiniz sıradan yüzler.”

Kısaca Faces.Of.The.Earth

Haberin Devamı

Sosyal paylaşım platformu Instagram’ın Türk fenomeni Mustafa Seven yeni projesi ‘Dünyanın yüzleri’ni de yine Instagram üzerinden açtığı Faces.Of.The.Earth hesabından yürütüyor. Seven, ‘Faces.Of.The.Earth’ü “Benim için uzun sürecek bir proje ‘Dünyanın yüzleri.’ Daha önce yayınlanan iki kitabım ‘Sokak Fotoğrafçılığı’ ve ‘İstanbul isimli iki kitabı’ gibi bu da kalıcı bir hale gelecek kitaplaşacak bu portreler. Zengin bir içeriğe sahip olması için Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanından yüzler olmalı. Bu anlamda dünyada ses getirecek iyi bir iş koymak istiyorum ortaya ve hiç acelem yok açıkçası” diyerek kitaplaştıracağını anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları